Líza plechová

Ford model T (hovorově zvaný také Tin Lizzie, plechová Líza nebo Flivver, Kraksna nebo také Leaping Lena) byl automobil vyráběný společností Ford Motor Company Henryho Forda od roku 1908 do roku 1927. Rok 1908 se díky němu stal historickým milníkem, počátkem široké popularity automobilu v USA, první masově motorizované zemi světa.

Model T je všeobecně pokládán za první cenově dostupný vůz, který „postavil Ameriku na kola,“ a to díky Fordovým inovacím, jako byla výroba na montážní lince namísto individuální ruční výroby nebo myšlenka platit zaměstnancům mzdu úměrnou ceně vozu.

První sériový vůz modelu T byl postaven 27. září 1908 v továrně Piquette Plant v Detroitu. Do května roku 1927, tedy za necelých 20 let bylo vyrobeno přibližně 15 miliónů automobilů (podrobněji viz tabulka výroby v jednotlivých letech). Tento bezprecedentní rekord vydržel 45 let až do roku 1972. Volkswagen Brouk ovšem na překonání tohoto počtu potřeboval 35 let (1938–1972), případně nejméně 29 let, pokud odečteme roky 1939–1945, kdy výroba byla minimální a výhradně pro válečné účely.

Každý zákazník si může vybrat jakoukoli barvu, pokud chce černou.“ — Výrok, který je neprávem připisován Henry Fordovi v souvislosti s modelem T

Model T byl však vyráběn i v jiných barvách, ale pouze v letech 1908 až 1914 a potom znovu v letech 1926 a 1927. Často se uvádí, že Ford vybral černou barvu, protože černý lak uschnul dříve než ostatní barvy, a to mu umožnilo vyrábět auta rychleji – nemusel tak dlouho čekat, až lak uschne.

Přes 30 různých druhů černé barvy bylo použito na lakování různých dílů modelu T. Rozdílné druhy barvy byly zdůvodněny splněním různých podmínek nanášení barev na rozdílné díly a rozdílnými časy na uschnutí, které závisely na barvě a metodě schnutí použité pro určitý díl. Fordovy technické záznamy naznačují, že černá barva byla zvolena pro svou cenu a trvanlivost.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ford_model_T
(Original Caption) An assembly line in Ford factory. Dropping the Ford engine into the Model T. Chassis-Highland Park C. Michigan.
Zobrazení: 3