Pohled na místo atentátu na Reinharda Heydricha

Snímek zachycující místo atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Pro atentát parašutisté vybrali zatáčku u Vychovatelny v Praze Kobylisích, kterou Heydrich pravidelně projížděl při cestách ze svého sídla v Panenských Břežanech na Pražský hrad.

Atentát dne 27. května 1942 uskutečnili parašutisté Josef Gabčík a Jan Kubiš. Akce proběhla několik málo minut po půl jedenácté, ve chvíli, kdy musel Heydrichův vůz řízený jeho osobním strážcem Johannesem Kleinem zpomalit v ostré zatáčce. Toho okamžiku využil Gabčík, jehož úkolem bylo Heydricha zastřelit. Jeho samopal Sten Mk. II se však v kritickou chvíli zasekl. Automobil sjel o několik metrů dále, kde byl z bezprostřední blízkosti zasažen Kubišovým granátem s nárazovým zapalovačem.

Přestože granát nedopadl dovnitř vozu, exploze poničila jeho pravou zadní část. Střepiny zasáhly Heydricha do pravého boku a lehce na obličeji poranily Kubiše. Po útoku se oba parašutisté rychle vzdálili z místa činu. Gabčíka pronásledoval Klein, který byl ale v přestřelce zraněn. Jan Kubiš odjel z místa na připraveném kole. Na místě atentátu kromě otřeseného Heydricha zůstal samopal, aktovky, plášť a Gabčíkovo kolo. Ihned po atentátu došlo k uzavření Prahy, rozsáhlým domovním prohlídkám a zatýkání. Heydrichův stav se sice postupně zlepšoval, nakonec však dostal otravu krve a 4. června 1942 zraněním podlehl.

https://www.vhu.cz/exhibit/pohled-na-misto-atentatu-na-reinharda-heydricha
Zobrazení: 8