Který bombardér z druhé světové války byl nejvíce vyráběný?

Když USA vstoupily do války, byly návrhy letadel sdíleny, aby mohly být sériově vyráběny.

Otázka: Ve všech filmech o druhé světové válce, které vidíte, vždy létají Boeingy B-17. Byl to nejmasověji vyráběný bombardér za druhé světové války? Jak se Boeingu podařilo dostat tolik letadel z jednoho zařízení v Seattlu?

Odpověď: Když USA vstoupily do druhé světové války, národní výrobci letadel si uvědomili, že pro dobro válečného úsilí potřebují odložit zisky a konkurenci. Takže návrhy letadel byly sdíleny, aby mohly být sériově vyráběny.

Přestože se jednalo o design Boeingu, B-17 byly také vyrobeny v Kalifornii společností Douglas Aircraft, která vyrobila 3000 letadel v Long Beach, a Vega Aircraft, která vyrobila 2750 v Burbanku. Mezitím závod Boeing 2 v Seattlu dodal 6 981 kusů.

Zajímavost: Přestože bylo vyrobeno celkem 12 731 B-17, nejednalo se o nejmasověji vyráběný bombardér během druhé světové války. Vyhráván B-24 s 18 493 letadly.

Velké množství B-24 vyrobila továrna Henry Ford Aircraft Factory, která za tři roky ve Willow Run v Michiganu postavila 8 685 bombardérů. Na vrcholu továrna vyráběla B-24 každou hodinu. Zařízení Willow Run bylo také továrnou, kde pracovala kulturní ikona „Rosie the Riveter“. Na západním pobřeží byly tovární dělnice známé jako „Janes, které vyrobily letadla“.

https://www.flyingmag.com/aircraft/which-wwii-bomber-was-the-most-mass-produced
Zobrazení: 6