Rainbow Warrior (1955)

Rainbow Warrior byla loď Greenpeace zapojená do kampaní proti lovu velryb, lovu tuleňů, jaderných testů a ukládání jaderného odpadu na konci 70. a na začátku 80. let. Direction Générale de la Sécurité Extérieure (francouzská zpravodajská služba) 10. července 1985 bombardovala Rainbow Warrior v přístavu Auckland na Novém Zélandu, potopila loď a zabila fotografa Fernanda Pereiru.

Rainbow Warrior byl objednán britským ministerstvem zemědělství, rybolovu a potravin (MAFF) jako trawler s názvem Sir William Hardy. Byl postaven v roce 1955 ve skotském Aberdeenu. Později jej zakoupila ekologická organizace Greenpeace UK.

V roce 1977 loď získala Greenpeace UK za cenu 37 000 liber a prošla čtyřměsíční renovací. To bylo znovu spuštěno 2. května 1978 jako Rainbow Warrior. Loď byla pojmenována spoluzakladatelkou Greenpeace Susi Newborn podle knihy Warriors of the Rainbow, kterou jí dal další spoluzakladatel Greenpeace, Robert Hunter. Rétorika knihy zahrnovala tuto pasáž: „Svět je nemocný a umírá, lidé povstanou jako bojovníci duhy“.[4] Po sérii významných kampaní v severním Atlantiku, včetně dvou útěků ze zajetí ve Španělsku, které vedly k rezignaci admirála španělského námořnictva, se Rainbow Warrior dostal do Severní Ameriky, kde v roce 1981 prošel úpravami a montáží. pluje v ketch rig v roce 1985.

Na začátku roku 1985 byl Rainbow Warrior v Tichém oceánu a vedl kampaň proti jaderným testům. V květnu přemístila 300 Marshall Islanders z Rongelap Atolu, který byl znečištěn radioaktivním spadem z minulých amerických jaderných testů na Pacific Proving Grounds.

Poté odplul na Nový Zéland, aby vedl flotilu jachet protestujících proti francouzským jaderným testům na atolu Mururoa v souostroví Tuamotu ve Francouzské Polynésii. Během předchozích jaderných testů v Mururoa byly protestní lodě naloděny francouzskými komandy poté, co vpluly do zóny vyloučení lodní dopravy kolem atolu. U testů v roce 1985 zamýšlelo Greenpeace monitorovat dopad jaderných testů a umístit demonstranty na ostrov, aby výbuchy monitorovali.

Agentka DGSE Christine Cabonová pronikla do aucklandských kanceláří organizace a tajně monitorovala komunikaci od Rainbow Warrior, sbírala mapy a zkoumala podvodní zařízení. Francouzští agenti vydávající se za zainteresované příznivce nebo turisty také projížděli loď, když byla otevřena veřejnosti.

https://en.wikipedia.org/wiki/Rainbow_Warrior_(1955)
Zobrazení: 4