Adobe

Tak jsem se dnes dozvěděl, co to je ADOBE…

Adobe (/əˈdoʊbi/ ⓘ ə-DOH-be; španělská výslovnost: [aˈðoβe]) je stavební materiál vyrobený ze země a organických materiálů. Adobe je španělština pro mudbrick. V některých anglicky mluvících oblastech španělského dědictví, jako jsou jihozápadní Spojené státy, se tento termín používá k označení jakéhokoli druhu hliněné stavby nebo různých architektonických stylů, jako je Pueblo Revival nebo Territorial Revival. Většina nepálených budov je vzhledově podobná budovám z klasů a dusané hlíny. Adobe patří mezi nejstarší stavební materiály a používá se po celém světě.

Tato architektura byla datována do doby kolem roku 5 100 př.nl

Slovo adobe /əˈdoʊbiː/ existuje asi 4000 let s relativně malou změnou ve výslovnosti nebo významu. Slovo lze vysledovat ze středoegyptského (asi 2 000 př. n. l.) slova ḏbt „bahenní cihla“ (s nepsanými samohláskami). Střední egyptština se vyvinula do pozdní egyptštiny, a nakonec do koptštiny (asi   600 př. n. l.), kde se objevila jako ⲧⲱⲃⲉ tōbə. Toto bylo přijato do arabštiny jako الطوب aṭ-ṭawbu nebo aṭ-ṭūbu, s určitým členem al- připojeným ke kořenové tubě. Toto bylo asimilováno do starého španělského jazyka jako adobe [aˈdobe], pravděpodobně přes mozarabštinu. Angličtina si toto slovo vypůjčila ze španělštiny na počátku 18. století a stále odkazovala na stavbu z pálených cihel.

V modernějším anglickém použití termín adobe zahrnuje styl architektury populární v pouštním klimatu Severní Ameriky, zejména v Novém Mexiku, bez ohledu na stavební metodu.

Nepálená cihla je kompozitní materiál vyrobený ze zeminy smíchané s vodou a organickým materiálem, jako je sláma nebo hnůj. Složení půdy typicky obsahuje písek, bahno a jíl. Sláma je užitečná při spojování cihel k sobě a umožňuje cihle vyschnout rovnoměrně, čímž se zabrání praskání v důsledku nerovnoměrného smršťování skrz cihlu. Dung nabízí stejnou výhodu. Nejžádanější texturou půdy pro výrobu bahna z vepřovic je 15 % jílu, 10–30 % bahna a 55–75 % jemného písku. Jiný zdroj uvádí 15–25 % jílu a zbytek písek a hrubší částice až do dlažebních kostek 50 až 250 mm (2 až 10 palců), bez škodlivého účinku. Moderní adobe je stabilizován buď emulgovaným asfaltem nebo portlandským cementem do 10 % hmotnosti materiálu pro cihly..

Ne více než polovinu obsahu jílu by měly tvořit expanzivní jíly, zbytek by neměl být expanzivní illit nebo kaolinit. Příliš mnoho expanzivního jílu vede k nerovnoměrnému vysychání cihly, což má za následek praskání, zatímco příliš mnoho kaolinitu způsobí, že cihla bude slabá. Půdy na jihozápadě Spojených států, kde byla taková konstrukce široce používána, jsou obvykle adekvátním složením.

https://en.wikipedia.org/wiki/Adobe
Zobrazení: 5