Kabel…

USS Niagara „pokládá konec“ prvního kabelu v Atlantiku mezi Velkou Británií a Severní Amerikou

Reginald Beer, J.P., F.R.S.A. Reginald Beer, J.P., F.R.S.A.

Je vidět, že „pokládá konec kabelu ze zádi lodi“. Dotyčný ‚kabel‘ je ‚Atlantický kabel.‘ USS Niagara spolu s HMS Agamemnon byly svými vládami pověřeny úkolem položit telegrafní kabel z Irska do Newfoundlandu.

Společnost Atlantic Telegraph Company plánovala od roku 1854 zajistit telegrafickou komunikaci mezi Evropou a Severní Amerikou a v roce 1857 se jejich plány měly uskutečnit.

Kabel se táhl přes dno AtlanticOcean od Telegraph Field, Foilhommerum Bay, Valentia Island v západním #Irsku až po Hearts Content na východním pobřeží Newfoundlandu.

Doba potřebná k odeslání zprávy mezi Severní Amerikou a Velkou Británií se tak zkrátila z deseti dnů – doby plavby lodi přes Atlantik – na pouhých několik minut.

První oficiální komunikace proběhla 16. srpna 1858, kdy královna Victoria zaslala telegram s gratulací tehdejšímu prezidentovi USA Jamesi Buchananovi.

Radost z tohoto úspěchu neměla dlouhého trvání, protože přenosové časy se prodlužovaly a prodlužovaly a pouhý měsíc po spuštění služby byl kabel zničen ve snaze „zrychlit“ přenosové časy zvýšením napětí používaného při odesílání zpráv…

Uplynulo dalších devět let, než byl přes dno oceánu položen úspěšnější kabel.

https://www.mapsandantiqueprints.com/shop/antique-prints/atlantic-cable-antique-print/#.XV5hWehKg2w
https://www.linkedin.com/pulse/uss-niagara-paying-out-land-end-first-atlantic-cable-reginald
Zobrazení: 6