Thomas H. Leforge

(9. července 1850 – 28. března 1931) byl americký spisovatel, který byl autorem knihy Memoirs of a White Crow Indian, jeho velmi podrobného popisu života mezi národem Crow Indian během poloviny až konce 19. století, poprvé vydáno v březnu 1928 The Century Company rukou Thomase B. Marquise a znovu vydáno University of Nebraska Press.

Narodil se 9. července 1850 v Portsmouthu ve státě Ohio a se svou rodinou se přestěhoval do Missouri, poté do Kansasu, než nakonec v roce 1864 odjeli do Virginia City v Montaně hledat zlato. Jeho rodina se vydala v prérijních vozech se zkušenými průvodci na variantu Bozeman Trail Bridger Trail.

Leforge se připojil k milicím v Montaně v roce 1867 v oblastech Bozeman v Montaně a Livingston v Montaně, kde získal vojenské zkušenosti a obeznámil se s kmeny a způsoby domorodých Američanů (včetně nájezdových skupin Piegana Blackfeeta, jeho otce pracujícího poblíž Fort Ellis v Montaně). Tyto a všechny další popisné detaily zde pocházejí z Leforgeova vlastního popisu.

V roce 1868 se připojil ke skupině Vraních indiánů pod Žlutými legínami (poradce Blackbird) a spřátelil se se svým synem Three Irons. Získal indiánské jméno Rychlý běžec pro sprint, ale později byl přejmenován na Horse Rider pro jezdecké dovednosti, pod kterým jménem by byl v kmeni známý po zbytek svých dnů (a neznámý svým bílým jménem). Žluté legíny ho formálně adoptovaly v táboře v oblasti Livingston. Leforge, který občas navštěvoval své rodiče, rozdělil svůj čas hlavně mezi tábory Crow a Fort Ellis, stal se stoupencem tábora během nepřátelství s indiány a úzce se spřátelil s mladým siouxsko-francouzským průvodcem Mitchem Bouyerem (jehož jméno zní jeho kniha jako Buoyer). Bouyer také žil mezi Vránou a oženil se s Vránou a připojil se k Leforge v mnoha akcích. Leforge se spojil s Mountain Crow, na rozdíl od River Crow, který měl tendenci žít na sever od řeky Yellowstone.

Leforge se stal plynným jazykem Crow a soucitný s lidmi, oženil se s dívkou jménem (v překladu) Cherry a usadil se poblíž Fort Parker. Ačkoli byl formálně najat jako kovář, sloužil pevnosti jako zvěd a prostředník a kmen jako zvěd (nebo „vlk“) a válečník. Byl finančním zprostředkovatelem obchodu, diplomat (vyjednával smlouvu se šošony a sloužil v jiných funkcích. Vyhýbal se průzkumu při pronásledování Nez Perce kvůli sympatiím k jejich případu. I když pátral proti Bannockům, odsuzoval útoky na ně během jejich kapitulace Krátce se oženil s bratrancem své manželky na žádost bratrance, i když se rozešli kvůli bílé pohrdání polygamií. vzájemný závazek, že se budou starat o rodinu toho druhého, později se přátelsky rozvedli, když se rozhodl vrátit do bílé společnosti, aby hledal bohatství v těžařských a dřevařských podnicích, s dětmi jako ve svých dřívějších manželstvích, i když se po několika letech znovu oženil a tato manželka se také rozešla, když se rozhodl vrátit k jednoduššímu životu vraní společnosti Ironií osudu to v této době začalo mizet díky kulturní asimilaci.

Leforge se jen o vlásek vyhnul smrti po boku Bouyera a ostatních Crow Scouts v bitvě u Little Big Hornu kvůli zranění, které utrpěl, když jeho koně vyděsilo tele vidle. Sloužil jako de facto vůdce a kulturní prostředník pro původní Crow skauty a vedl druhou skupinu do následných akcí.

Zemřel 28. března 1931 na vysoký věk, jak vyplývá z jeho úmrtního listu. Jeho tělo bylo pohřbeno 1. dubna 1931 na národním hřbitově Custer v Crow Agency, Big Horn County, Montana, Spojené státy americké.

https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Leforge
Zobrazení: 2