Turnaj se nikdy nekonal na bitevním poli-fáma

Mýtus: Soutěže byly součástí turnajů, tréninků nebo jiných rekreačních akcí. V zápalu boje je muži ve skutečnosti nikdy nepoužívali.

Realita: Z velké části je to pravda. Zdroje uvádějí, že existovaly výjimky. Během stoleté války byly boje zastaveny, když francouzský panoš jménem Gauvain Micaille vyzval kohokoli na anglické straně:

Je mezi vámi nějaký gentleman, který je z lásky ke své paní ochoten se mnou zkusit nějaký ten kousek zbraně? Pokud by něco takového mělo být, tady jsem připraven vyrazit zcela vyzbrojen a na koni, naklonit tři kursy kopím, dát tři rány bitevní sekerou a tři rány dýkou. Podívej, Angličané, jestli mezi vámi není nikdo zamilovaný.

Angličan Joachim Cator se této příležitosti zhostil. Oba panoši byli vybaveni koňmi a zbraněmi, a když přišel čas na náklon – což je jiný termín pro souboj – rozběhli se na sebe jen dvakrát, než se příliš setmělo:

ani jeden z nich nenarazil na druhého, měli obratné koně. Zasáhli druhý nástup, ale bylo to tím, že vrhli kopí.

O několik dní později, poté, co obě vojska postoupila, se oba muži setkali ke svému třetímu a poslednímu souboji:

Hrubě se střetli oštěpy a francouzský panoš se ke spokojenosti hraběte velmi naklonil: Angličan však kopí držel příliš nízko, a nakonec zasáhl ho, Angličana, do stehna. Hrabě z Buckinghamu, stejně jako ostatní lordi, byli tím velmi rozzuřeni a řekli, že to bylo nečestné; ale omluvil se, když prohlásil, že to bylo pouze kvůli neklidu jeho koně.

Po dokončení všech výzev byl Gauvain Micaille prohlášen za vítěze.

https://www.ranker.com/list/facts-about-jousting-history/melissa-sartore?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=20240728&lctg=63d42c3fed89aa06f50c2342&user_email=e7ef49fc2942929fc1cc3ae3033a12a5
Zobrazení: 4