Svědectví Silase Soule

Silas Soule žil pouhých 26 let, ale během té doby pomohl mnoha zotročeným mužům a ženám uniknout z otroctví podél podzemní železnice, nabídl pomoc abolicionistovi Johnu Brownovi dostat se z vězení a byl svědkem jednoho z největších masových vražd původních Američanů v historii.

Soule byl členem dobrovolnické pěchoty 1. pluku v Coloradu, když se v září 1864 konala mírová jednání mezi americkými úředníky a vůdci Cheyenne a Arapaho. Součástí těchto rozhovorů bylo, že se Soule zasadil o to, aby se s domorodými Američany zacházelo spravedlivě. To informovalo o jeho odmítnutí bojovat o dva měsíce později, když americké síly šly po vesnici Cheyenne a Arapaho. Soule napsal popis toho, co viděl, když se scéna před ním odehrávala:

[Hromadné zabíjení] trvalo šest nebo osm hodin a mnoho Indiáů uteklo… bylo těžké vidět malé děti na kolenou, jak jim muži, kteří tvrdí, že jsou civilizovaní, vytloukají mozek z hlavy. Jedna squaw byla zraněna a chlapík vzal sekeru, aby ji dorazil, ona však zvedla ruce, aby se bránila, a on jednu paži usekl, druhou ji držel a sekerou jí prorazil mozek. Jedna squaw se svými dvěma dětmi klečela a prosila o život tucet vojáků, ti stáli v okruhu 10 stop od nich a stříleli – když jednomu se podařilo zasáhnout squaw do stehna, tak vzala nůž a podřízla hrdla oběma dětem a pak si [sama vzala život]…

Soule o této události vypovídal před Kongresem a jeho účet pomohl zabránit úplnému vyhlášení oficiálního konfliktu. Na konci vyšetřování hromadného zabíjení na Sand Creek Kongres rozhodl, že za to nese odpovědnost velící důstojník a že to nebyl výsledek nějaké větší hrozby.

https://www.ranker.com/list/fierce-historical-figures-people-dont-know/melissa-sartore?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=20240729&lctg=63d42c3fed89aa06f50c2342&user_email=e7ef49fc2942929fc1cc3ae3033a12a5
Zobrazení: 2