Marc Bloch a skvrna na Francii…

Francie byla poražena ve druhé světové válce, protože jsme se po první světové válce nepřizpůsobili…

Takový byl verdikt francouzského historika Marca Blocha. Svůj popis katastrofální účasti Francie ve druhé světové válce bezprostředně po prohře napsal ve své knize Strange Defeat. Napsal ji v roce 1940, ale vyšla až v roce 1946, po válce a Blochově smrti z rukou gestapa.

Jádrem Blochovy argumentace bylo, že francouzská armáda se prostě nepohnula s dobou a účinně se pokoušela bojovat s stejně jako v první světové válkce:

Všichni tito důstojníci zůstali, i když ne vždy ve stejné míře, ovládáni svými vzpomínkami na minulou válku.

Francouzi udělali většinu těžkého v první světové válce a za své úsilí nesmírně trpěli. Maginotova linie je často terčem vtipů historiků křesel s povrchním chápáním širších strategických souvislostí. Účelem linie bylo získat čas pro mobilizaci a zajistit, že v případě války s Německem bude většina bojů skutečně vedena mimo Francii v Nízkých zemích. Francie strávila velkou část bojů za první světové války, aby znovu získala ztracené území, a zoufale se tomu chtěla vyhnout.

Problém s přáním Francouzů zopakovat WWI byl v tom, že Němci nebyli tak ochotní. Jak řekl Bloch, francouzské „vrchní velení starých mužů“ uvízlo v chybném vyučování historie. Zatímco Němci strávili meziválečná léta inovováním nových metod válčení, Francouzi byli příliš nastaveni do svých cest. Ani na vrcholu krize v roce 1940 nebyla situace neopravitelná, kdyby se Francouzi dokázali přizpůsobit. Strnulost myšlení však umožnila, aby taktický zvrat přerostl ve strategický kolaps.

Slova napsaná Blochem v roce 1940, kdy válka stále zuřila, se ukázala neuvěřitelně přesná:

Ať už bude mít konečný triumf jakoukoli formu, bude trvat mnoho let, než bude možné skvrnu roku 1940 zahladit…

https://www.ranker.com/list/history-losing-perspective/michael-muir?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=20240730&lctg=63d42c3fed89aa06f50c2342&user_email=e7ef49fc2942929fc1cc3ae3033a12a5
Zobrazení: 5