„Vztyčení vlajky na Iwo Jimě“-jak to také bylo

Snímek z 2. světové války pořízený Josephem Rosenthalem 23. února 1945, zachytil šest námořních pěšákků, když vztyčovali vlajku na Iwo Jimě. Námořní pěchota Spojených států převzala kontrolu nad ostrovem v Tichomoří jen o pět dní dříve – po tvrdě vybojované konfrontaci s japonskými silami.

Vlajka byla přivázána k železné trubce, a když se ji mariňáci snažili umístit na vrchol hory Suribachi, Rosenthal se náhodou otočil a zaznamenal jejich snahu. Bylo mu totiž řečeno, že skupina mariňáků vyvěšuje vlajku, a tak se šel přesvědčit na vlastní oči:

Jak byla stezka strmější, náš postup se zpomalil. Začal jsem přemýšlet a doufat, že to stálo za tu námahu, když jsem přes nejvyšší hřeben mohl pozorovat muže pracující se stožárem na kopci, na který pracně vylezli asi čtvrt hodiny přede mnou.

Když Rosenthal čekal, až mariňáci „dají stožár na místo,“ řekl: „Natlačil jsem se zpátky na vnitřní okraj okraje sopky, co nejdál jsem mohl, abych do scény zachytil vše, co jsem mohl. úhel pokrytý objektivem mého fotoaparátu, shodil jsem pár velkých kamenů a japonský pytel s pískem, abych se dostal nad překážky.“

Poté, co Rosenthal pořídil fotografie, poslal svůj obrázek The Associated Press a ten byl distribuován během několika hodin.

Rosenthalův snímek by za normálních okolností mohl v roce 1946 získat Pulitzerovu cenu. Fotoeditor agentury AP, F.A. Resch, poslal fotografii členovi rady Pulitzerovy ceny a vysvětlil: „Cítili jsme, že materiál je tak výjimečný, že si zaslouží pozornost. podle toho.“

Šest mariňáků na fotografii jsou Michael Strank, Harold Keller, Harlon Block, Franklin Sousley, Harold Schultz a Ira Hayes. Strank, Block a Sousley po pořízení fotografie zahynuli.

https://www.ranker.com/list/stories-behind-pulitzer-prize-winning-photos/melissa-sartore?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=20240801&lctg=63d42c3fed89aa06f50c2342&user_email=e7ef49fc2942929fc1cc3ae3033a12a5
Zobrazení: 3