Jsem tvoje stáří…

Tak mě přeposlal kamarád fotky od svého kamaráda z Trpína. Je na nich keramika, stará keramika, co ten kamarád kamaráda našel. Tak jsem se podíval, co se o Trpínu píše. Podle mého je ta keramika, tedy její zlomky nejméně ze 12. století…v obci se nejspíš nekonala žádná archeologie…tak si její dějiny dovoluji posunout o dvě staletí…ale s tou archeologií se budu rád mýlit, jsou to pro mne neznámé končiny.

Obec Trpín (německy Tirpin) se nachází v okrese Svitavy v Pardubickém kraji. Žije zde 446[1] obyvatel.

Trpín leží v nejjižnějším výběžku Pardubického kraje, na zemské hranici s Moravou, kde sousedí s kraji Vysočina a Jihomoravským. Ve vzdálenosti 17 km severozápadně leží město Polička, 19 km ssv. město Svitavy a 14 km jihovýchodně město Letovice.

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1349, kdy byl kostel v Trpíně přidělen do litomyšlského biskupství. Kostel je zasvěcen sv. Václavu a je hlavní dominantou obce.

Původ názvu obce popisuje trpínský rodák pan Josef Krušina ve své knize „Dějiny Trpína a okolí“ v souvislosti s bitvou mezi českým knížetem Oldřichem, synem Boleslava II., a polským knížetem Boleslavem Chrabrým v roce 1012. Jméno Trpín údajně vzniklo od velkého utrpení českých vojsk, která přišla na pomoc Moravanům, proti vpádu Poláků na moravské území.

Významnou historickou skutečností je průchod tzv. „Trstenické stezky“ přes katastr obce Trpín. Byla to důležitá zemská cesta spojující Čechy s Moravou. Na Trstenické stezce byly vybudovány zátarasy proti vpádu Turků, tzv. „šance“, které jsou patrny dodnes.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Trp%C3%ADn
Zobrazení: 10