Bohuslav Kilian

Něco málo o slavném, obřanském rodákovi…

Bohuslav Kilian (16. července 1892 Bosonohy – 25. února 1942 Brno) byl český advokát, znalec umění, novinář a vydavatel kulturních a společenských časopisů Salon a Měsíc. Jeho synovcem byl Bohumil Hrabal.

Narodil se v rodině dělníka a obchodního sluhy Tomáše Kiliana a Kateřiny, rozené Bartlové. Rodina se brzy přestěhovala do Židenic, do ulice Balbínovy číslo 47. V roce 1912 absolvoval klasické gymnázium v Brně. Poté vystudoval na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, ale tomuto oboru se dále nevěnoval. Jeho velikým zájmem se stalo umění – studoval dva semestry dějiny umění v Mnichově, hrál dobře na housle. Pohyboval se v uměleckém prostředí a v jeho vile v Obřanech na Mlýnském nábřeží číslo 27 se často scházeli výtvarníci (Josef Šíma, Eduard Milén), architekti (Emil Kotrba, Karel Kotas) nebo herci (Oldřich Nový). Stýkal se také s literáty, např. Rudolfem Těsnohlídkem, Čestmírem Jeřábkem nebo Bohumilem Stejskalem.

Se svojí manželkou Alžbětou Kilianovou, rozenou Říhovou (sňatek 14. května 1921 v Brně) měl dvě dcery. Eva Kilianová (1930–2020) byla etnografka a spisovatelka knih pro děti. Měli jsme od ní Krále moravských vodníků s ilustracemi od Aloise Mikulky. Mladší dcerou je Alena Konrádová (* 1932).

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bohuslav_Kilian
Bohuslav Kilian. Foto ze soukromého archivu Evy Kilianové.
Zobrazení: 2

Zveřejnit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *