Cimrman, ne, Nicolas-Jacques Conte

Tento muž si určitě zaslouží obdiv, ale třeba já ho neznal. To nic ovšem neznamená. No myslím si, že těch, co ho znají, moc nebude…tedy v našich končinách. Tak se o něm můžete dozvědět třeba zde. Já jsem tak učinil…

Od expedice do Egypta, během níž postavil telegraf, větrné mlýny, slévárny děl nebo dokonce náčiní pro nemocnice, až po převzetí, po návratu do Francie, vedení továrny na tužky, činnost, která utvoří jeho pověst, tento pracovitý a učený umělec spojoval všechny talenty s jednoduchostí chování, velkou mírností charakteru a nejvzácnější skromností.

Nicolas-Jacques Conté, malíř, chemik a zručný mechanik, se narodil v Saint-Céneri-près-Sées – městě pohlceném v roce 1811 městem Aunou-sur-Orne – v Normandii, 4. srpna 1755. Byl ještě velmi mladý, ztratil otce. Jeho matka ho držela blízko sebe a doufala, že jí jednoho dne pomůže získat jejich společné dědictví; ale bylo mu sotva dvanáct let, že ho nepřemožitelný sklon přivedl k mechanice a malířství.

Jeho první eseje, složené bez vědomí rodičů, bez mistra, bez pomoci, s jedinými nástroji, které sám vyrobil, nutně postrádaly korektnost a eleganci; ale už tam člověk objevil jiskru talentu, a především ducha vynalézavosti, kterým se měl Conté jednoho dne odlišit. Mohli bychom například věřit, že bez nástroje, jen nožem se mu podařilo vyrobit housle, housle, které s potěšením zazněly na několika koncertech? Nebylo mu tehdy ani osmnáct let.

Madame de Prémeslé, představená nemocnice v Sées, informovaná o dispozicích mladého Conté, ho najala, aby maloval různá náboženská témata pro církev tohoto zařízení. Lze si snadno představit, že se této práce ujal se strachem; ale co je těžší uvěřit, podařilo se mu to. V 19. století byly tyto obrazy ještě vystaveny v kostele Hôtel-Dieu de Sées a lidé obdivovali, jak mladý muž, který nikdy neměl jiného pána než přírodu, dokázal během několika málo kresebných chyb provést takové kompozice.

https://www.france-pittoresque.com/spip.php?article7066
A byl jedním z prvních členů Čestné legie…
Zobrazení: 0