Ramadán

Něco málo, co jsem se dočetl o ramadánu, nic jsem o něm nevěděl…

Tradiční mehndi (henna) se používá k oslavě Eid-al-Fitr na konci ramadánu. (Ameer Hamza / Getty Images)

Ramadán je pro muslimy, stoupence islámu, svatý měsíc půstu, introspekce a modliteb. Slaví se jako měsíc, během kterého Mohamed obdržel první zjevení Koránu, svaté knihy pro muslimy. Půst je jedním z pěti základních principů islámu. Každý den během ramadánu muslimové nejedí ani nepijí od úsvitu do západu slunce. Mají se také vyhýbat nečistým myšlenkám a špatnému chování.

Muslimové přerušují své každodenní půsty sdílením jídla s rodinou a přáteli a konec ramadánu se slaví třídenním festivalem známým jako Eid al-Fitr, jeden z hlavních islámských svátků. Ramadán vždy připadá na devátý měsíc 12měsíčního islámského kalendáře. Očekává se, že ramadán 2023 začne večer 23. března a potrvá 30 dní a skončí západem slunce ve čtvrtek 21. dubna.

Islám je po křesťanství druhým největším náboženstvím na světě a má více než 1 miliardu stoupenců. Islám pochází z Arábie a rozšířil se do celého světa.

Mezi země s největší muslimskou populací patří Indonésie, Pákistán, Bangladéš, Nigérie, Egypt, Turecko a Írán. V Americe je odhadem 7 milionů muslimů, spolu s islámskými místy uctívání, zvanými mešity, ve všech 50 státech.

Věděl jsi? První americkou mešitu postavili libanonští přistěhovalci v Severní Dakotě ve 20. letech 20. století. Mešita byla v 70. letech zbořena a později nahrazena. Mešita, která je považována za nejstarší dochovanou mešitu v USA, byla postavena v Cedar Rapids v Iowě ve 30. letech 20. století.

Muslimové věří, že kolem roku 610 n. l. muž jménem Muhammad (asi 570-632) z arabského města Mekka začal přijímat zjevení od Boha nebo Alláha prostřednictvím anděla Gabriela. Zjevení byla shromážděna do 114-kapitol svaté knihy známé jako Korán (nebo Korán), o které muslimové věří, že obsahuje přesná slova Boží.

Mohamed je podle muslimů posledním prorokem v řadě proroků (včetně Adama, Abrahama, Mojžíše a Ježíše), kteří byli Bohem vybráni, aby jednali jako poslové a učili lidstvo. Muslimové věří, že existuje jeden vševědoucí Bůh a lidé mohou dosáhnout spasení dodržováním jeho přikázání. V arabštině islám znamená „podřízení se“ nebo „odevzdání“ (Bohu).

Řada formálních aktů uctívání, známých jako pět pilířů islámu, je pro život muslimů zásadní. Mezi pilíře patří šaháda (prohlášení víry: „Není božstva kromě Boha a Mohamed je poslem Božím“); modlitba (muslimové se modlí pětkrát denně); zakat (charitativní dary); půst a pouť (muslimové by si měli alespoň jednou za život udělat výlet neboli „hadždž“ do města Mekka v Saúdské Arábii, jsou-li fyzicky a finančně schopni).

Ramadán 2023 začíná západem slunce ve středu 22. března a končí v sobotu 20. dubna.

Ramadán je devátým měsícem 12měsíčního islámského kalendáře, lunárního kalendáře, který je založen na fázích měsíce. Lunární kalendář zaostává za slunečním o 11 dní.

Výsledkem je, že ramadán nezačíná každý rok ve stejné datum a místo toho v průběhu času prochází všemi ročními obdobími.

Ramadán se slaví jako měsíc, během kterého Mohamed obdržel od Boha první odhalení toho, co se stalo Koránem, svatou knihou pro muslimy.

Korán říká:

„Měsíc Ramadhan [je to], ve kterém byl zjeven Korán, vedení pro lidi a jasné důkazy vedení a kritéria. Kdo tedy vidí [novměsíc] měsíce, ať se postí.“

Během ramadánu se muslimové každý den od úsvitu do soumraku postí. Měli by se vyhýbat jídlu, pití, kouření a sexuální aktivitě, stejně jako nelaskavým nebo nečistým myšlenkám a slovům a nemorálnímu chování.

Ramadán je čas na procvičování sebeovládání a sebereflexe. Půst je vnímán jako způsob, jak očistit duši a vcítit se do lidí na světě, kteří mají hlad a méně štěstí. Muslimové chodí do práce a do školy a starají se o své obvyklé aktivity během ramadánu; někteří však také čtou celý Korán, konají zvláštní modlitby a během této doby častěji navštěvují mešity.

Všichni muslimové, kteří dosáhli puberty a jsou v dobrém zdravotním stavu, se musí postit. Nemocní a staří spolu s cestujícími, těhotnými ženami a kojícími jsou osvobozeni, i když se předpokládá, že někdy v budoucnu nahradí zameškané postní dny nebo pomohou nasytit chudé.

Velká část dne během ramadánu se nazývá „suhoor“. Každý den je půst přerušen jídlem známým jako „iftar“. Tradičně se rande jí k přerušení půstu. Iftáry jsou často propracované svátky slavené s rodinou a přáteli. Druhy podávaných jídel se liší podle kultury.

Závěr ramadánu je poznamenán velkou oslavou známou jako Eid al-Fitr (nebo Eid ul-Fitr), svátek Fast-Breaking. Začíná den po skončení ramadánu a trvá tři dny.

Eid al-Fitr zahrnuje speciální modlitby a jídla s přáteli a příbuznými a často se vyměňují dárky.

V roce 1996 uspořádala tehdejší první dáma Hillary Clintonová první večeři Eid al-Fitr v Bílém domě. Prezident Bill Clinton pokračoval v tradici po zbytek svého působení v úřadu.

Jeho nástupce, prezident George W. Bush, uspořádal iftar v Bílém domě v roce 2001 a pokračoval ve večeřích každý rok během dvou funkčních období u moci. Prezident Barack Obama jej následoval a svou první večeři o ramadánu v Bílém domě uspořádal v srpnu 2010. Poté, co ji v roce 2017 vynechal, uspořádal prezident Donald Trump v letech 2018 a 2019 večeře iftar na počest muslimského svatého měsíce.

https://www.history.com/topics/holidays/ramadan?cmpid=email-hist-inside-history-2023-0322-03222023&om_rid=&~campaign=hist-inside-history-2023-0322
Girl displaying her mehndi (henna) on occasion of Islamic festival of Eid-ul-Fitr, celebrated after Holy month of Ramazan.
Zobrazení: 0