Neuvěřitelně dobře zachovalý 1000 let starý dřevěný žebřík objevený ve Spojeném království AncientPages.com | 30. dubna 2022


Conny Waters – AncientPages.com – Archeologové ve Spojeném království učinili mnoho objevů při vykopávkách na místě známém jako Field 44 poblíž vesnice Tempsford v Central Bedfordshire.
Před několika týdny archeologové pracující v této oblasti oznámili pozůstatky římské sladovnické pece, která by mohla být nejstarším fyzickým důkazem výroby piva ve Spojeném království. Nález se datuje do doby železné. Byly také objeveny důkazy o výrobě kaše a chleba z rané doby železné.
V posledních dnech archeologové MOLA objevili velmi dobře zachovalý 1000 let starý dřevěný žebřík.

1000 let starý dřevěný žebřík. (https://www.ancientpages.com/2022/04/30/incredibly-well-preserved-1000-year-old-wooden-ladder-discovered-in-the-uk/)


Podle archeologů z MOLA byl žebřík nalezen ve studni, kde voda a bahno uchovaly dobře! Předběžné zprávy uvádějí, že žebřík pochází ze shluku napajedel datovaných do střední doby železné (asi 300-100 př.nl). V okolí archeologové našli také římské artefakty a důkazy o starověké farmě, která nabídla pohled, aby viděli, jak se život za posledních 6000 let změnil.
Příběh farmy se táhne přes 700leté období od střední doby železné po římské dobytí a dále. Už dlouho předtím, než farma existovala, lidé tuto oblast navštěvovali. Přestože nebyly nalezeny žádné důkazy o tom, kde žili, zanechali po sobě stopy své činnosti.
Hroty pazourkových šípů byly objeveny z neolitu (asi 4000–2200 př. n. l.) a doby bronzové (asi 2600–700 př. n. l.), což naznačuje, že lidé lovili zvířata v okolní krajině dlouho předtím, než farma existovala.
První doklady o osídlení pocházejí ze střední doby železné (asi 300–100 př. n. l.), z té doby byly objeveny dva velké kruhové domy. Měří více než 15 metrů v průměru a obsahují pozůstatky poražených zvířat, keramiku, závaží na tkalcovských stavech a osobní předměty. To ukazuje, že v nich lidé žili i pracovali.
Po římském dobytí v roce 43 n. l. existují důkazy o tom, že se osada rozšířila a zůstala okupována asi 400 let. Během této doby bylo zemědělství důležitou činností v této osadě.
Dokazuje to nález pece sloužící k sušení obilí a výrobu sladu pro pivovarnictví, stejně jako na místě nalezené querny (jednoduché ruční mlýnky na mletí obilí) a obilniny.
Bylo to však také místo, kde se vyrábělo zboží a obchodovalo se s ním. Archeologové identifikovali římskou hrnčířskou pec s velkým množstvím odpadků (hrnce, které selhaly během procesu vypalování). Navíc byla odkryta i řada drobných nálezů vyššího stavu, nad rámec toho, co se od typické zemědělské usedlosti v této části země očekává. Společně tyto objevy ukazují rostoucí bohatství a význam osady.
„Tyto vykopávky naznačovaly, že místo mělo dlouhou a složitou historii, která se nyní odhaluje,“ říkají archeologové MOLA.


Zobrazení: 3