Yokosuka MXY7 Ohka – kamikadze šílenství v roce 1945!

Japonský Yokosuka MXY7 Ohka („Cherry Blossom“) byl pilotovaný, raketově poháněný, protilodní sebevražedný letoun Kamikaze s amonnou hlavicí 1200 kg / 2646 lb navrženou k rozpoutání pekla na spojenecké flotily. Ohka byla v podstatě pilotovaná střela..

Yokosuka MXY7 Ohka byly nasazeny japonským císařským námořnictvem pro použití jednotkami Kamikaze ke konci druhé světové války. Pro Japonce to byla doba zoufalství a blížící se porážky. Kamikaze je v japonštině „Duchovní vítr“ nebo „Božský vítr“ a jednotky kamikadze se oficiálně nazývaly Tokubetsu Kōgekitai („Speciální útočná jednotka“). Vzhledem k tomu, že počty zkušených pilotů a kvalitní bojové letouny klesaly se ztrátou za ztrátou proti lepším spojeneckým počtům a vybavení, Japonci se obrátili na vnímaný způsob, jak maximálně využít nekvalifikované piloty létající zastaralá letadla plná výbušnin, bomb a paliva jako sebevražední piloti. Kapitán Motoharu Okamura, významný japonský vojenský letec a velitel 341. Tateyama Kōkūtai (letecká skupina) v červnu 1944 údajně jako první přišel s konceptem Kamikaze a vyvinul výcvikové programy pro útočící spojenecké lodě.

„Pevně věřím, že jediný způsob, jak zvrátit válku v náš prospěch, je uchýlit se k nárazovým útokům s našimi letadly… Dobrovolníků pro tuto šanci zachránit naši zemi bude víc než dost.“ – Kapitán Motoharu Okamura

Všude až 4 000 pilotů kamikadze, většinou ve věku mezi 18 a 24 lety, nesmyslně zemřelo a zanechalo po sobě zmatek a zkázu během posledních měsíců druhé světové války, kdy zasáhlo 474 spojeneckých lodí a zabilo 7 000 vojáků (velké náklady v tisících mužů). a 2 500 letadel za relativně omezenou a marnotratnou 19% úspěšnost na bojový let podle Kamikaze: Japonské speciální útočné zbraně 1944-45 od Stevena J. Zalogy, str. 12). K prvním oficiálně organizovaným útokům Japonců kamikadze údajně došlo v období 23. – 26. října 1944 v bitvě u zálivu Leyte poblíž Filipín 24 dobrovolnými piloty 201. letecké skupiny námořnictva proti spojenému australskému a americkému námořní síly…

Podle Yanks Air Museum byla většina Ohka zničena na zemi nebo když byl sestřelen bombardér „Betty“, který je nesl. Předpokládá se, že ve skutečném boji bylo použito méně než 60 Okha. Jiné byly také ztraceny, když byly přepravovány japonskými letadlovými loděmi, které byly potopeny ponorkami amerického námořnictva.

Zobrazení: 1