Sainte-Menehould

Kamarád poslal první fotky ze své cesty po Francii, tak jsem opět využil svou přítelkyni Wikipedii…

Sainte-Menehould (francouzská výslovnost: [sɛ̃t mənu]; německy: Sankt Mathilde) je obec v departementu Marne v severovýchodní Francii. V Sainte-Ménéhould zemřel francouzský dramatik 18. století Charles-Georges Fenouillot de Falbaire de Quingey (1727–1800). Byla to subprefektura obvodu Sainte-Menehould až do jejího zrušení v dubnu 2017.

Město má několik významných budov, včetně nejstarší záštity ve Francii, založené v roce 488. Sainte-Ménehould také hrál roli v historii země (francouzská revoluce 1789 – 1793).

Dom Pérignon, benediktinský mnich, který významně přispěl k výrobě a kvalitě vína Champagne a je často (chybně) připisován jeho vynálezu, se narodil v Sainte-Menehould kolem roku 1638.

Jako součást hrabství Clermont-en-Argonne byl Sainte-Menehould ve vévodství Lorraine až do roku 1641, kdy bylo hrabství postoupeno Francii; v 1648, to bylo uděleno jako apanáž k Louisovi, le Grand Condé, účinně dělat to nezávislý na královské kontrole.

Condé měl Sainte-Menehould jako své hlavní město a opevnil jej v roce 1652, kdy byl vůdcem občanské války v letech 1650-1653 známé jako Fronde des nobles. Vojenský inženýr Vauban pracoval na opevnění jako příslušník Condého pluku; změnil strany, když ho zajala roajalistická hlídka na počátku roku 1653. Condého guvernér, Comte de Montal, se vzdal města v listopadu 1653, údajně výměnou za platbu 50 000 pistolí.

Po svém návratu do Francie v roce 1659 si Condé ponechal Clermonta, který zůstal v jeho rodině až do zrušení feudalismu ve Francii během Francouzské revoluce v roce 1790. Následujícího roku Ludvík XVI. prošel městem během letu do Varennes, kde byl rozpoznán, údajně kvůli podobnosti mezi jeho tváří a vyobrazením na ražbě. Královská družina opustila město ještě před tím, než se začal projevovat význam králova uznání, ale byli pronásledováni podél silnice směrem na Varennes a zatčeni občanem Drouetem, místním poštmistrem.

O 130 let později byl Ste-Menehould důležitý při nepokojích v Champagne v letech 1910/1911.

https://www.bruchsal.de/492817.html
https://www.mmc-stemenehould.com/musee-d-art-et-d-histoire/
https://en.wikipedia.org/wiki/Sainte-Menehould
Interiér místního kostela Saint-Charles…
Jeden n z domú, který poodkryl své dějiny…
Zobrazení: 2