Katedrála v Porvoo

Dostal jsem fotky z cesty na sever, mezi nimi i jednu fotku katedrály ve finském  Porvoo. Zaujalo mne panelované západní průčelí. Jaképak rozměry m? Jako obvykle jsem hledal, prstíčkem škrábal a našel tohle…jaké rozměry mají cihly? A co vše je z nich vyzděno, kromě jižní předsíně, na tamní portál jsou použity i tvarovky…

Katedrála Porvoo (švédsky: Borgå domkyrka) je katedrála diecéze Porvoo finské evangelické luteránské církve, která představuje gotický styl z konce 15. století. Kostel navíc využívá finský sbor v Porvoo. Prostřednictvím finsky mluvící kongregace patří katedrála také k diecézi Helsinki.

Kromě bohoslužeb se v kostele pořádá mnoho svateb, křtů a pohřbů. Kostel je také nejoblíbenější turistickou destinací v Porvoo.

Finové si katedrálu v Porvoo pamatují zejména ze sněmu v Porvoo v roce 1809. Tam císař Alexandr I. složil přísahu věrnosti státníkům poté, co slíbil, že zachová staré finské zákony v platnosti.

Kostel se stal katedrálou v roce 1723, kdy byla diecéze Vyborg přesunuta do Porvoo. Přesně o 200 let později, v roce 1923, byla bývalá diecéze Porvoo přesunuta do Tampere a nová diecéze Porvoo od té doby zahrnuje švédsky mluvící a dvojjazyčné švédské většinové farnosti na pobřeží.

Hlavní místnost kostela byla původně z klád. Podle některých historických informací byla pravděpodobně v letech 1410 až 1420 kolem zárubně postavena kamenná zárubeň o rozměrech asi 11 x 24 metrů. Pozůstatky tohoto zůstávají ve dvou zdech, které tvoří severozápadní roh současného kostela. K vidění jsou i bývalé zazděné vstupní dveře. I tento dřívější kamenný kostel byl zjevně zasvěcen Panně Marii. Hlavní místnost byla kolem roku 1450 rozšířena asi o čtyři metry na východ a šest metrů na jih. Katedrála Porvoo představuje novou stavební metodu, která se objevila ve Finsku v polovině 15. století a kterou s sebou přinesl mistr architekt Pernaja, který se do Finska přistěhoval ze severního Německa. Stavební sloh charakterizuje mimo jiné svérázná výzdoba západního a východního zakončení a původní, 28dílná hvězdicová klenba. Katedrála Porvoo je považována za jednu z nejvýznamnějších staveb středověku a celé historie Finska.

Kostel má varhany od 17. století. Současnou varhanní fasádu postavil Olof Schwan z roku 1799. Současné varhany kostela postavil Urkurakentamo Veikko Virtanen v roce 1978.

V kostele je 750 míst.

Významnými opravnými pracemi na budově kostela byly přezdění kleneb v letech 1728–33 a stavba galerií v letech 1762–64. V letech 1977–1978 byl kostel restaurován podle plánů Nilse Erika Wickberga a Heikkiho Havase, mimo jiné odsunutím oltářního stolu od čelní stěny a navrácením barvy zábradlí galerie a kazatelny do šedozelené.

Porvooská katedrála byla v 16. století několikrát vypálena a velmi chátrala. V roce 1508 kostel zničili Dánové, v letech 1571 a 1590 byl kostel vypálen při útoku Rusů. V 17. století byl kostel znovu upraven, ale v roce 1708, během Velké severní války, byl znovu vypálen. Poté byla stavba zcela zničena, kromě ohořelých zdí, skořepinových kleneb a klenby severní lodi. Během pokračovací války v roce 1941 zasáhla kostel bomba, která propadla střechou a klenbami, aniž by explodovala.

V katedrále Porvoo byl v roce 1809 otevřen parlament Porvoo a bylo vydáno prohlášení Alexandra I. o suverenitě.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Katedr%C3%A1la_v_Porvoo
https://fi.wikipedia.org/wiki/Porvoon_tuomiokirkko
Zobrazení: 0