John McCain o Putinovi a jeho zkušenost z věznění…

WASHINGTON, D.C. – Zatímco svět sleduje, zda Rusko v nadcházejících dnech napadne Ukrajinu, McCainův institut na Arizonské státní univerzitě přemítá o slavných slovech senátora Johna McCaina: „Podíval jsem se do očí pana Putina a viděl jsem tři písmena – K, G a B.“

„John McCain měl pravdu: Vladimir Putin je kriminálník. Viděl KGB v Putinových očích, a to je přesně to, co teď vidí zbytek světa. Putinovy činy demonstrují vážná nebezpečí autoritářství a podtrhují potřebu svobodných národů, aby pevně stály při obraně demokracie.

„Putinova agresivita vůči Ukrajině, ohýbání nekontrolované moci, dokazuje, že jsme tak dlouho tvrdili, že demokracie je nejlepší způsob, jak sjednotit společnost, zajistit mír a vytvořit širokou prosperitu. V souladu s tím se západní státy sjednocují v opětovném potvrzení svého závazku k demokratickým principům, což je cíl, který prezidentům od konce studené války unikal.

V konečném důsledku je váha autoritářství jeho největší chybou. Drtí příležitosti a nutí lidi do otroctví. Putinovo uchopení moci na Ukrajině představuje zlomový okamžik v posunu globální rovnováhy moci od autoritářství směrem ke svobodě.“

Senátor McCain hovořil k desetitisícům demonstrantů v Kyjevě na Ukrajině během protestů na náměstí Majdan v roce 2013.

26. října 1967 byl McCain součástí mise 20 letadel s cílem bombardovat elektrárnu ve městě Hanoj. Ale uprostřed mise zasáhla jeho letoun A-4 Skyhawk střela země-vzduch, zničila letadlu pravé křídlo a přinutila ho katapultovat se.

Pouhá síla katapultáže mu zlomila pravou nohu a obě paže a krátce ho uvedla do bezvědomí, než přistál v malém jezírku. Obtěžkán těžkou technikou klesl ke dnu a musel kopat na hladinu, aby se nadechl.

Nakonec McCain použil své zuby k aktivaci svého životabudiče. Ale jakmile se dostal na hladinu, byl vytažen na břeh skupinou Severovietnamců, kteří na něj zaútočili, roztrhali mu šaty a udeřili pažbou pušky do pravého ramene, čímž ho roztříštili. Skupina také bajonet McCaina do břicha a chodidla.

Během několika příštích dnů „upadl z vědomí do bezvědomí“, zatímco ho Severní Vietnamci vyslýchali, řekl.

„Odmítl jsem jim říci cokoliv kromě svého jména, hodnosti, sériového čísla a data narození,“ řekl McCain reportérovi U.S News.

Jeho věznitelé zpočátku odmítali McCainovi poskytnout jakékoli lékařské ošetření, ale to se vše změnilo poté, co zjistili, že jeho otec byl admirál amerického námořnictva. Zanedlouho přišlo McCaina ve vězení pozorovat několik vysoce postavených severovietnamských důstojníků a vietnamští chirurgové mu operovali zlomenou nohu – při tom poškodili několik vazů.

Po lékařském ošetření byl McCain převezen do zajateckého tábora známého jako „Plantation“, kde se připojili ke dvěma zajatým majorům amerického letectva, George „Bud“ Day a Norris Overly.

„Byl jsem ohromen jeho stavem,“ řekl Day ABC News v roce 2008 o McCainově příjezdu do tábora. „Podíval jsem se na něj a v duchu jsem si řekl: ‚přehodili toho chlapa na nás, aby zemřel, aby za to mohlo naše zanedbávání.“

„Byl vyhublý,“ pokračoval Day. „Jeho oči opravdu měly ten horečný jasný smrtelný pohled.“ Zasmrádl. Prostě nebyl umytý ani čistý.“

Day odhadoval, že 5 stop-9 vysoký McCain váží pouhých 95 až 105 liber.

„Nikdy sem nečekal, že přežije přes noc.“ Ale udělal,“ řekl. „Umírání nebylo jeho plánem.“

Samovazba a mučení: „Každý člověk má svůj bod zlomu“…

McCain byl přesunut do samovazby v březnu 1968. O několik měsíců později byl jeho otec jmenován velitelem všech amerických tichomořských sil.

K tomu nemám potřebu nic dodávat…

https://abcnews.go.com/Politics/mccains-experience-pow-shaped-lifelong-opposition-torture/story?id=57384448
Zobrazení: 0