Kolo dne D-jeden příběh

„Získali jsme mnohem víc než jen slavné kolo, získali jsme také lidský příběh za tímto objektem,“ napsala manažerka výstavy Marie Eve Vaillancourt na webu centra.

Výsadkové skládací kolo Birmingham Small Arms Company (BSA) bylo vydáno Mariu Aubému z Royal Canadian Army Service Corps. V den D přistál na pláži v Graye-sur-Mer. Služební sbor dobře využíval svá jízdní kola a doplňoval těžké nákladní vozy a džípy, které dodávaly jídlo, palivo a munici postupujícím vojákům – a také pomáhal personálu pohybovat se.

Aubé ze Sherbrooke, Que., se spřátelil s farmářskou rodinou v Banville ve Francii, a když sbor odešel, dal své kolo 14letému synovi rodiny Christianu Costilovi, čímž zpečetil celoživotní přátelství, během kterého si vyměnili mnoho dopisů. Některé z nich byly také předány do muzea.

Costil používal kolo na farmě 14 let, pak na objížďkách od domu k domu, zatímco pracoval jako měřič, dokud v roce 1985 neodešel do důchodu. Kolo bylo také vyřazeno, byl to drahocenný majetek, o který se během svého života pečlivě staral, jeho kolo bylo darované muzeu po jeho smrti v listopadu 2020.

Zobrazení: 0