Veterán armády Spojených států Joshua Jones se dnes vrací domů do Memphisu v Tennessee, jeho tělo se konečně před třemi dny našlo při předem dohodnuté výměně vězňů poté, co byl zabit 23. srpna. Jeho ukrajinští bratři ve zbrani mu dali přezdívku Taktický Ježíš pro jeho dlouhé vlasy, hluboké znalosti Bible a dovednosti v CQB (Close Quarters Combat), vyklízení budov a plánování útoků proti ruským pozicím. Bylo mu dvacet čtyři let.

Dne 3. září se v Kyjevě konal vzpomínkový ceremoniál pro Joshuu, během kterého byly předány nášivky jeho ukrajinským soudruhům, kteří si je nalepili na uniformy. Nášivka zobrazuje taktického Ježíše v celé své kráse blikající znamením míru. Takže v jistém smyslu je Joshua Jones stále v první linii a pomáhá bránit lid Ukrajiny.

Joshuova matka řekla, že její rodina nemá nic společného s Ukrajinou. Joshua se prostě cítil morálně zavázán pomáhat bránit nevinný lid.

„Joshua byl rozený voják,“ řekla. „Myslím, že si právě vybudoval vášeň jít a pomáhat lidem, kteří pomoc potřebovali. My osobně nemáme v naší rodině žádné vazby na Ukrajinu. Náš syn chtěl jít někam pomáhat lidem.“

Odpočívej v pokoji, Joshua Jonesi. Skvělý syn, vynikající člověk, zatraceně dobrý…

Zobrazení: 0