Rodinný život neandrtálců-byl a jaký?

Asi před 54 000 lety v podhůří Altaje lovil malý kmen neandrtálců bizony, kozorožce, divoké koně a další druhy zvířat. Během lovecké sezóny se skupina zdržovala v nedalekých jeskyních na území dnešní jižní Sibiře, pravděpodobně jen několik týdnů v roce. Aby mohli porazit svou kořist, blízcí příbuzní moderních lidí vyráběli nástroje a sbírali pazourek z míst několik desítek kilometrů od jeskyní. Jejich kamenné nástroje se však úžasně podobaly nástrojům jiných neandrtálců, kteří tehdy žili tisíce kilometrů daleko ve východní a střední Evropě.

Archeologové usuzují, že tomu tak bylo v paleolitickém Altaji z nálezů, které získali v jeskyních, jako jsou jeskyně Čagyrská a Okladnikov a slavná jeskyně Denisova, po které je pojmenována lidská podoba Denisovanů. Ale kosti a kamenné nástroje neodhalují, jak byla neandrtálská skupina strukturována. Kolik lidí žilo pohromadě, byla to nukleární rodina nebo širší rodina a stýkali se s jinými klany?

Aby bylo možné vystopovat záhadné altajské neandrtálce, Institut pro archeologii a etnografii Ruské akademie věd – dlouho před ruským útokem na Ukrajinu v únoru 2022 – založil v Lipsku Institut Maxe Plancka pro evoluční antropologii (EVA) a požádal o pomoc Svante Pääbo, čerstvě korunovaný laureát Nobelovy ceny a zakladatel paleogenetiky, tam sestavil tým odborníků z různých oborů, který nemá ve světě konkurenci. V časopise »Nature« skupina vedená výzkumníky EVA Benjaminem Peterem, Lauritsem Skovem a Svante Pääbo nyní informuje o své genetické analýze zubů a kostí těch neandrtálců, kteří zemřeli v jeskyni Chagyrskaya a před méně než 50 000 až 59 000 lety. žil v jeskyni Okladnikov, 100 kilometrů daleko.

https://www.spektrum.de/news/steinzeit-das-familienleben-der-neandertaler/2068980
Neandrtálci jsou blízce příbuzní moderního člověka. Nosili také své děti na ramenou? (Simulace)
Zobrazení: 0