Co jsem se všechno dozvěděl o Soše svobody

Tedy něco málo jsem věděl, abych nekecal…třeba, že stojí u vody a tak.

Socha svobody (Liberty Enlightening the World; francouzsky: La Liberté éclairant le monde) je kolosální neoklasicistní socha na Liberty Island v New York Harbor v New York City, ve Spojených státech. Měděnou sochu, dar od francouzského lidu, navrhl francouzský sochař Frédéric Auguste Bartholdi a její kovovou konstrukci postavil Gustave Eiffel. Socha byla zasvěcena 28. října 1886.

Socha je postavou Libertas, římské bohyně svobody v rouchu. Pravou rukou drží nad hlavou pochodeň a v levé ruce nese tabuli ansata s nápisem JULY IV MDCCLXXVI (4. července 1776 římskými číslicemi), datum Deklarace nezávislosti USA. Zlomený okov a řetěz leží u jejích nohou, když kráčí vpřed, připomínající nedávné národní zrušení otroctví. Po svém zasvěcení se socha stala ikonou svobody a Spojených států, vnímána jako symbol přivítání imigrantů připlouvajících po moři.

Bartholdi byl inspirován francouzským profesorem práva a politikem Édouardem René de Laboulaye, který prý v roce 1865 poznamenal, že jakýkoli pomník vyzdvihnutý nezávislosti USA by správně byl společným projektem francouzského a amerického národa. Francouzsko-pruská válka zdržela stavbu až do roku 1875, kdy Laboulaye navrhl, aby Francouzi financovali sochu a Spojené státy poskytly místo a postavily podstavec. Bartholdi dokončil hlavu a rameno nesoucí pochodeň, než byla socha plně navržena, a tyto kusy byly vystaveny pro publicitu na mezinárodních výstavách.

Rameno nesoucí pochodeň bylo vystaveno na Centennial Exposition ve Filadelfii v roce 1876 a v Madison Square Park na Manhattanu v letech 1876 až 1882. Získávání finančních prostředků se ukázalo jako obtížné, zejména pro Američany, a v roce 1885 byla práce na podstavci ohrožena nedostatkem financí. Vydavatel Joseph Pulitzer z New York World zahájil úsilí o dary na dokončení projektu a přilákal více než 120 000 přispěvatelů, z nichž většina věnovala méně než dolar (ekvivalent 30 USD v roce 2021). Socha byla postavena ve Francii, odeslána do zámoří v bednách a sestavena na dokončeném podstavci na tom, co se tehdy nazývalo Bedloeův ostrov. Dokončení sochy bylo poznamenáno prvním newyorským průvodem pásek a slavnostním zasvěcením, kterému předsedal prezident Grover Cleveland.

Socha byla spravována United States Lighthouse Board až do roku 1901 a poté ministerstvem války; od roku 1933 jej spravuje National Park Service jako součást Národního památníku Socha svobody a je hlavní turistickou atrakcí. Veřejný přístup na balkon kolem pochodně je od roku 1916 zakázán.

https://en.wikipedia.org/wiki/Statue_of_Liberty

15. února 1800 zákonodárný sbor státu New York postoupil ostrov federální vládě, aby zde byla postavena obranná pevnost (spolu s ostrovem guvernérů a ostrovem Ellis Island). Stavba pevnosti na ostrově ve tvaru 11cípé hvězdy začala v roce 1806 a byla dokončena v roce 1811 a chránila New York před britskou invazí v nadcházejícím konfliktu. Pevnost je považována za součást druhého systému opevnění USA. Po válce v roce 1812 bylo opevnění ve tvaru hvězdy pojmenováno Fort Wood po podplukovníku Eleazer Derby Wood, který byl zabit při obléhání Fort Erie v roce 1814, což bylo významné americké obranné vítězství proti britským jednotkám blízko konce války. Žulové opevnění sledovalo rozložení pevnosti s 11-cípou hvězdou, namontované 24 děl. Větší pevnost se 77 děly byla navržena v rámci třetího systému amerických opevnění, ale nebyla postavena.

V době, kdy byla v 80. letech 19. století vybrána pro Sochu svobody, byla pevnost zastaralá a zastaralá, nepoužívaná a její mohutné kamenné zdi byly poté použity jako výrazná základna pro Sochu svobody, kterou dala Třetí francouzská republika pro americkou 1876. oslav stého výročí. Stala se součástí základny pro Sochu svobody poté, co ostrov poprvé spatřil Frédéric Auguste Bartholdi, sochař sochy. Služba národního parku (která byla vytvořena v roce 1916) převzala provoz ostrova ve dvou etapách: 2 akry (8 100 m2) v roce 1933 a zbytek v roce 1937. Vojenské zařízení bylo zcela odstraněno v roce 1944

https://en.wikipedia.org/wiki/Liberty_Island#Fort_Wood
Z roku 1927…
Zobrazení: 1