Ohňostroje v histofii

Mnoho historiků se domnívá, že ohňostroje byly původně vyvinuty ve druhém století před naším letopočtem. ve starověkém Liuyangu v Číně. Předpokládá se, že prvními přírodními „žabkami“ byly stonky bambusu, které při vhození do ohně s třeskem explodovaly kvůli přehřátí dutých vzduchových kapes v bambusu. Číňané věřili, že tyto přírodní „žabky“ zaženou zlé duchy.

Někdy v období 600-900 našeho letopočtu, legenda říká, že čínský alchymista smíchal dusičnan draselný, síru a dřevěné uhlí, aby vytvořil černý, vločkovitý prášek – první „střelný prach“. Tento prášek byl nasypán do vydlabaných bambusových tyčinek (a později tuhých papírových trubic), které vytvořily první ohňostroj vyrobený člověkem.

Ohňostroje se do Evropy dostaly ve 13. století a v 15. století byly široce používány pro náboženské festivaly a veřejnou zábavu. Italové byli prvními Evropany, kteří vyráběli ohňostroje, a evropští panovníci měli obzvláště rádi používání ohňostrojů k „okouzlení svých poddaných a osvětlení jejich hradů při důležitých

https://www.americanpyro.com/history-of-fireworks
Zobrazení: 0