Stavitel železnic

Tak jsem se ve stejnojmenné knize dočetl o otci slavného Roberta mnohé, i o tom, jak se mu nevěřilo a podplacení novináři o něm psali různé fejky…i tak došel úspěchů.

George Stephenson (9. června 1781 – 12. srpna 1848) byl britský stavební inženýr a strojní inženýr Stephenson proslulý jako „otec železnic“ Viktoriáni považovali Stephensona za skvělý příklad pečlivé aplikace a touhy po zlepšení. Svépomocný obhájce Samuel Smiles zvláště ocenil jeho úspěchy. Jeho vybraný rozchod kolejnice, někdy nazývaný „Stephensonův rozchod“,[i] byl základem pro standardní rozchod 4 stop 8+1⁄2 palce (1,435 m) používaný většinou světových železnic.

Železniční doprava, kterou propagoval Stephenson, byla jedním z nejdůležitějších technologických vynálezů 19. století a klíčovou součástí průmyslové revoluce. Locomotion No. 1, kterou postavila společnost George a jeho syna Roberta Robert Stephenson and Company, byla první parní lokomotiva, která přepravovala cestující na veřejné železniční trati Stockton and Darlington Railway v roce 1825. George také postavil první veřejnou meziměstskou železnici. linka na světě používat lokomotivy, Liverpool a Manchester Railway, která byla otevřena v roce 1830.

https://en.wikipedia.org/wiki/George_Stephenson
Zobrazení: 0