Město Landshut je mimořádně významnou památkou oblasti, ale je nová doba a ta si žádá nový přístup

Co k tomu říci? Vše podstatné je v textu. Tedy nějak dnešnímu světu a jeho požadavkům nechápu. Platí to obecně, ne pouze v Landshutu. Máme se tedy na co těšit…

Tato městská říše divů je tvořena velkými veřejnými budovami, jako jsou kostely – z nichž nejvýznamnější má údajně nejvyšší cihlovou věž na světě – zařízení, jako je radnice, školy, paláce nebo velké kláštery, kterých je zde mnoho.

Neméně důležitý v tomto velkém obrázku je individuální dům. Měšťanské a měšťanské domy – „látka“, která drží město jako celek – jsou zásadní.

To samozřejmě platí – byť ve zvláštní míře – i pro tuto malou, čtyřpatrovou, pravděpodobně pozdně gotickou stavbu.

Tento lipově zelený dům patřil Fritzovi Koenigovi, nejvýznamnějšímu landshutskému umělci. Přestože byl Koenig celosvětově aktivní, stále zůstal pevně zakořeněný doma.

V určitém okamžiku koupil tento dům, který byl v té době zcela zanedbaný a znetvořený – plastové omítky, plastová okna, celé to „energetické“ šílenství – aby mu pomohl po svém.

Jeho přítel Dieter Wieland potvrdil, že tato budova byla po jemné a jednoduché přestavbě Fritze Koeniga „archetypem gotického domu“.

Fritz Koenig chtěl po stylové rekonstrukci strávit zbytek svého života v tomto typickém řemeslnickém domě s rybinovým cimbuřím.

Věci se však vyvíjely jinak, než chtěl, ale Koenig zde také zanechal stopu svými velkolepými, důstojnými opravami.

Je to protiklad k mylné myšlence EU, že do roku 2035 budou takové budovy „budovy s nulovými emisemi“, což je osvědčené 500 let. To by znamenalo jednoduše vymazat naši historii…

https://www.facebook.com/photo?fbid=5922585427777345&set=a.173642556005023
Zobrazení: 0