Madame Déficit

Ta tedy dopadla, to by se maminka divila…

Malování portrétu Marie Antoinetty bylo v mnoha ohledech dvojí pouto. Během mnoha nejistých let u dvora se mladá panovnice vědomě rozhodovala o tom, jak se pokusí zachovat svou vnímanou relevanci, uprostřed kolujících zvěstí o králově neplodnosti a více než šeptaných obvinění z jejích domnělých romantických pletek. Rozhodla se oznámit se prostřednictvím módy, být a la mode, as tím se stala notoricky známou rozhazovačkou, která si vysloužila přezdívku Madame Déficit.

„Pěstování vzhledu ctnosti by mohlo být političtější strategií, ale místo toho se rozhodla modelovat svůj styl a chování podle stylu a chování královského milence. Manželky Ludvíka XIV. a Ludvíka XV. byly obě zbožné, což je přesně to, co Francouzi očekávali od dobré královny,“ napsala Thurmanová ve své eseji.

Měnící se móda – a měnící se role žen – jen dále skandalizovaly veřejnost. Bertinův módní styl zbožňovala královna, ale také herečky a prostitutky, které se s panovníkem mísily v Královském paláci. Jak se rozpouštěly stylové hranice v malbě a v módě, veřejnost se dále dezorientovala.

„Výsledná eroze viditelných hranic mezi suverénem a ostružiníkem vyvolala ještě větší nepřátelství vůči Marii Antoinettě. Jak s pohrdáním poznamenal jeden undergroundový spisovatel, ‚nejelegantnější děvka v Paříži nemůže být ošklivější než královna‘,“ napsala Weber ve své knize Královna módy: Co nosila Marie Antoinetta k revoluci.

Role žen ve společnosti byla velmi proměnlivá a jak Weber poznamenává o královnině švadleně, „Bertinové vzestup k moci už vyvolal obrovskou úzkost, protože se zdálo, že král postoupil svou autoritu smečce lehkomyslných intrikánských žen.“ Mezi těmito ženami nebyl nikdo jiný než Vigée Le Brun, která sama spadala pod drobnohled veřejnosti. „Malířův ikonoklastický estetický program vedl některé členy veřejnosti k tomu, že ji vnímali jako ostudu jejího pohlaví a kvalifikovali ji jako svého druhu hermafrodita,“ vysvětlil Thurmin.

Když buržoazní rodina povstala se svým ideálem domácké matky a představa rodiny jako dynastie se zhroutila, žádná verze Marie Antoinetty, kterou by Vigée Le Brun dokázala vykouzlit, nijak neuklidnila společnost.

Zobrazení: 0