OD BŘEZNOVÝCH ID K MÁJI: PĚT CEST, JAK PŘIVÍTAT JARO aneb jaro je tady!

Dny se prodlužují a noci zkracují. Svítání přichází každý den dříve, zatímco po ranní trávě lezou mrazy a z kopců se valí mrazivé mlhy: možná to tak ještě nevypadá, ale jaro je na severní polokouli konečně na cestě. Sezónní únava z dlouhé zimy (zhoršená národním blokováním a trvale špatným počasím) v nás může zanechat pocit, jako by snad nikdy neskončila. Tento pocit věčné zimy je ten, který sjednotil civilizace a kultury napříč historií, stejně jako oslavy, kdy tato sezóna konečně skončí.

Od objevení prvních poupat až po opad květů ze stromů; oslava nové sezóny a konce té staré je něco, co lze vysledovat po tisíciletí. Co tedy jaro vzbuzuje vzrušení po celé věky?

Teprve v nedávné historii nám využití plynu a elektřiny umožnilo pokračovat v práci po západu slunce. Před umělým osvětlením jsme se spoléhali na denní světlo, abychom zvládli i ty nejjednodušší každodenní práce. S kratšími dny a delšími nocemi neznamenala zima jen chladnější počasí, které omezovalo zemědělství, ale také omezení počtu hodin dne, které byly použitelné. To znamenalo méně času na farmu a méně slunečního světla pro plodiny. Příroda se probouzí z dlouhého, chladného a tmavého zimního spánku a příchod jara slibuje obnovenou hojnost.

Takže s takovým příslibem života a oživení není žádným překvapením, že jarní rituály jsou některé z nejpokračujících tradic v celé historii. Od vajíček a jehňat až po zajíčky: tyto ikony, které jsou nyní synonymem pro jarní měsíce, mají své kořeny v historii, která sahají mnohem dále, než byste si mysleli. Zde je jen několik z

Než křesťanská vláda zakázala pohanské praktiky, byly římské jarní slavnosti jako Lupercalia a svátek Anny Perenny oslavami plodnosti, začátku nového roku a hojnosti přírody.

Lupercalia, která se tradičně slaví 15. února, je považována za počátek Valentýna, avšak ke dni romantiky a čokolád, který známe dnes, měla daleko. Sexuálně nabité rituály a hostiny Lupercalie pozorované s rituálními oběťmi, nahotou a veřejným bičováním byly považovány za odvrácení špatných znamení a zajištění plodnosti na příští rok.

Březen, který je dnes známější jako den zavraždění Caesara (za to vděčíte Shakespearovi), nebyl festivalovým dnem, ale způsobem, jak označit datum jako 15. březen. Oslava Anny Perenny však byla oslavou, která náhodou připadla na toto datum. Svátek Anny Perenny, považovaný za božstvo kruhového roku (její jméno používáme k označení roku i dnes: ročně), byl oslavou koloběhu života, obnovy a spojení minulosti se současností. ve znamení noci pikniků, tance, pití a veselí.

Keltské tradice a rituály Imbolc jsou dodnes široce oslavovány na Britských ostrovech. Zatímco mnozí spojují běžné praktiky jara a znovuzrození s křesťanskými praktikami o Velikonocích (palačinkový den a masopustní úterý, horké buchty se znovuzrozením Krista), mnoho praktik napříč ostrovy lze vysledovat až do pravěku. Mnohé z těchto rituálů žijí dodnes a jsou stále široce oslavovány jako tradice.

Počínaje začátkem roku je Imbolc galskou oslavou nového růstu. Imbolc se odehrává mezi zimním slunovratem a jarní rovnodenností a tradičně se slaví hodováním, veselím a výrobou Brigidiných křížů. Imbolc, spojený s Brigid, galskou bohyní plodnosti a zrození (předpokládá se, že je původem křesťanské svaté Brigid), lze vysledovat až do neolitu se starověkými stavbami a hrobkami v době, kdy je země zarovnaná se Sluncem při rovnodennosti podobně jako Stonehenge.

Beltane, další galská tradice, se tradičně slaví uprostřed mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Beltane, signalizující příchod léta a vyhánění dobytka, se tradičně slaví zakládáním ohňů, zdobením domova květinami a hodováním. Vatry byly považovány za symbol ochrany dobytka a úrody a k uklidnění vílích lidí, o kterých se věřilo, že jsou zvláště aktivní kolem jarní a podzimní rovnodennosti (Samhain).

Zatímco Beltane a Imbolc jsou stále oslavováni praktikujícími pohany po celém světě, prvky těchto oslav lze i dnes vidět po celé Evropě, zejména při oslavě prvního máje. Každá země má své vlastní tradice, ale oslavy se obecně soustředí na myšlenku tance, veselí a hodování. Stavění máje a s ním spojený tradiční tanec nám možná připadá spíše jako lidová tradice, ale připomínají oslavu teplejších měsíců, příchod léta a konec jara.

Zatímco rituální oběti a zjevně sexuální rituály mohou být to poslední, na co myslíme, když přemýšlíme o oslavě jara, je snadné vidět, jak je příchod jara a nový život, který s sebou přináší, stále silně spojen s rituály plodnosti a milování. dnes. Ať už je to vzít děti na místní farmu na období jehňat nebo malovat vajíčka na Velikonoce; ať už se rozhodnete jaro přivítat, existuje velká pravděpodobnost, že vaše oslava nadcházejícího roku vás spojí s historií trvající staletími.

https://www.history.co.uk/articles/from-ides-of-march-to-mayday-five-historical-ways-to-welcome-in-the-spring
Zobrazení: 0