GRANT A TRUMP

Tak budou soudit prezidenta. A ne ledajakého. Prezidenta USA, tedy bývalého. A novináři píší o tom, co udělal v kontextu činu Ulyssese Granta…To srovnání trochu pokulhává, podle mého je Donald úplně jiný kafe…směšné, že?

V roce 1872 ve Washingtonu Grant opakovaně porušil zákon tím, že jel kočárem příliš rychle. Podle historiků z Grantovy prezidentské knihovny pořádal s přáteli v ulicích „nelegální závody bryček“. Prezident Grant byl hrdina občanské války, velitel armád unie a měl moc rád koně.

V mládí je cvičil, byla to jeho vášeň. To měli společné s policistou, který ho nakonec zatkl. Černošský policista William Henry West byl taky veterán z občanské války. Tehdy mu bylo 30 let a u washingtonské policie byl rok. Policie řešila srážky kočárů s chodci a West měl za úkol hlídkovat v luxusní čtvrti Britů. Právě tam přistihl Granta při rychlé jízdě opakovaně.

Poprvé dal West prezidentovi pokutu pět dolarů a napomenutí. Vytkl mu, že je špatným příkladem pro džentlmeny. Prezident zaplatil a slíbil, že už bude jezdit, jak má. Jenže hned druhý den ho West zase přistihl v čele skupinky kočárů. A podle dobového tisku se to odehrálo nějak takto:

„Dělám to nerad, pane prezidente, jste vůdce národa a já pouhý policista. Ale povinnost je povinnost. Musím vás zatknout, pane,“ popsal událost washingtonský list Evening Standard. S doslovnými citacemi si tehdy nikdo hlavu nelámal. Grant se údajně vymlouval, že má plnokrevníky, které není snadné jen tak zastavit

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/historie/donald-trump-trestni-stihani-amerika-prezident-usa-ulysses-grant_2304031820_ale

Inaugurace prezidenta Ulyssese S. Granta | Foto: Library of Congress

Zobrazení: 0