Jak Viktor Hugo udělal dějiny

Tak jsem se zase dozvěděl něco nového. O oné záležitosti jsme se učili ve škole, ale jaxi jinak…

Victor Hugo, kterému bylo v době povstání třicet let, byl 5. června 1832 v Tuileries Gardens a psal divadelní hru. Slyšel zvuky střelby přicházející z oblasti Les Halles a správce parku ho musel nechat vypustit, a tak mohl opustit zahrady. Hugo se rozhodl nespěchat zpět domů a místo toho následoval zvuky povstání v prázdných pařížských ulicích. Narazil na barikády poblíž Les Halles, aniž by tušil, že velká část jeho města se dostala na krátkou dobu pod kontrolu rebelů. Hugo šel stále na sever do rue Montmartre a pak směrem k Passage du Saumon. Skončil poblíž rue du Bout du Monde, kde viděl zabouchnuté mříže na obou stranách uličky. Obklopen mnoha barikádami se ukryl mezi kolonami na ulici, kde se zdržel asi čtvrt hodiny, zatímco po sobě rebelové a francouzští vojáci stříleli.

O třicet let později, v roce 1862, vyšel Les Misérables. V románu líčí povstání a dvacet let, které k němu vedly, se svými mnoha postavami, nejvíce s chudými a postiženými chudobou. Počínaje dobou, když je Napoleon Bonaparte konečně poražen, končí po červnovém povstání. Pařížští studenti, Hugovi fiktivní „Přátelé ABC“, vedení Enjolrasem, jsou zde ukázáni, jak plánují povstání v noci před Lamarqueovým pohřbem. Přátelé ABC jsou popisováni jako podskupina společnosti Rights of Man Society. Popisuje své postavy, které staví barikády v úzkých pařížských uličkách v rue de la Chanvrerie a vinotéku, kde sídlí. Mnoho z hlavních postav jeho románu je zabito, když se scházejí, aby bojovali během červnového povstání na barikádě.

Před románem byla červnová vzpoura většinou zapomenutým momentem historie. Je to jedna z mála literatur, která sleduje povstání a roky a události, které k němu vedly. A s muzikálovou adaptací v roce 1980 se červnové povstání stalo známějším, protože velká část muzikálu má co do činění s Hugovými postavami z barikád postavených na základě skutečných událostí z 5. června 1832…

Zobrazení: 0