Bukanýr

Tak jsem se v jisté knize, co zrovna čtu dozvěděl, co byl primárně bukanýr. Tedy kdo…a wikipedia mi to jen potvrdila.

Termín bukanýr byl převzat ze španělského bucanero a pochází z karibského arawackého slova buccan, dřevěného rámu, na kterém Tainos a Caribové pomalu opékali nebo udili maso, obyčejně kapustňák. Z toho bylo odvozeno francouzské slovo boucan a odtud název boucanier pro francouzské lovce, kteří pomocí těchto rámů udí maso divokého dobytka a prasat na Hispaniole. Angličtí kolonisté poangličtili slovo boucanier na bukanýr.

https://en.wikipedia.org/wiki/Buccaneer

…a ještě jeden, pro jistotu…

Je bukanýr to samé, co pirát? To mne také zajímá, zajímalo…

Piráti jsou často označováni jako bukanýři, ale není to úplně přesné. Bukanýři byli specifickou skupinou operující v Karibiku v 17. století – a ne všichni z nich byli ve skutečnosti piráti! Abychom pochopili rozdíl mezi piráty a piráty, musíme se nejprve podívat na skupinu nájezdníků na volném moři známých jako lupiči.

Termín bukanýr původně označoval skupinu francouzských osadníků žijících v Karibiku na počátku 16. století, kteří byli známí tím, že své maso kouřili na rámech známých jako boucans. Mnozí z těchto mužů, vyhnáni ze svých ostrovních domovů Španěly, vytvořili bratrstvo Bratří z pobřeží a začali útočit na španělská plavidla na moři a drancovat španělská města. Bukanýři měli pověst zvláště brutálních a bezohledných.

Bukanýři se původně usadili na ostrově Hispaniola, který nyní obsahuje země Haiti a Dominikánskou republiku.

Později v tomto století začala Francie a Anglie najímat některé z těchto bukanýrů, aby chránili své kolonie v této části světa před útoky španělských sil. Když bylo potřeba ještě větší síly, vyslaly tyto národy do Karibiku další lupiče, aby bojovali po boku bukanýrů.

Termín bukanýr obvykle označuje všechny, kteří během té doby operovali proti Španělům v Karibiku, ať už byli součástí původní skupiny nebo ne. Jeden z nejznámějších bukanýrů, kapitán Henry Morgan, byl lupičem pracujícím pro Anglii, jehož nájezdy na Portobello a Panama City z něj udělaly legendu. Francois L’Olonnais, další známý bukanýr, byl plnohodnotným pirátem.

Protože ne všichni piráti operovali legálně a ani ti, kteří měli Letters of Marque, vždy neomezovali své útoky na oprávněné cíle, stal se termín bukanýr pro mnoho lidí synonymem pro piráta.

Koncem 17. století přestaly Francie a Anglie používat bukanýry. Nejen, že je bylo těžké ovládat, ale mnoho bukanýrů v té době skutečně začalo útočit na francouzské a anglické lodě. Když zmizelo veškeré zdání zákonnosti, tito piráti, stejně jako mnoho lupičů té doby, pouze pokračovali ve své činnosti jako plnohodnotní piráti.

https://owlcation.com/humanities/Pirates-vs-Buccaneers-vs-Privateers
Zobrazení: 5