Ruský princ Potěmkin, rukojmí války

To se ani nedá komentovat…

Maršál Ruské říše viděl od své smrti v roce 1791 jeho ostatky několikrát odstraněny. Na podzim roku 2022 byly jeho ostatky získány ruským komandem v kryptě katedrály svaté Kateřiny v Chersonu na Ukrajině.

Na útěku, jedné podzimní noci, vojenský náklaďák vyzvedne Grigorije Alexandroviče Potěmkina. Nebo alespoň jeho ostatky, uložené v černé tašce. Maršál Impéria, milenec Kateřiny II., prince z Tauride, mizí krátce před stažením ruských jednotek v listopadu 2022 z města Cherson, obsazeného v časných hodinách invaze na Ukrajinu, devět měsíců předtím. Pak už nic. Na to, aby se slavný aristokrat 18. století, který se stal navzdory sobě rukojmím nové války, znovu objevil ve zprávách, si po jeho „únosu“ bude třeba ještě půl roku počkat. „Duma [dolní komora ruského parlamentu] navrhuje znovu pohřbít prince Potěmkina na Krymu“, oznámila 20. dubna agentura TASS.

Právě tam, v jižní části budovy klasické architektury, před kazatelnou, ruské komando, které jeho ostatky přišlo vyzvednout, posunulo náhrobní desku, sestoupilo o několik schodů a vešlo do úzké krypty, aby se zmocnilo slavné černé tašky. „Potěmkin se nemůže převalovat v hrobě – protože je pryč – ale nenáviděl by Putina a všechno, za čím stojí,“ napsal na Twitteru britský historik a romanopisec Simon Sebag Montefiore, autor monumentální biografie Prince of Princes. The Life of Potemkin, (Weidenfeld & Nicolson, 2000).

https://www.lemonde.fr/international/article/2023/05/05/le-prince-russe-potemkine-otage-de-guerre_6172151_3210.html
Zobrazení: 0