Bob Semple Tank

Zase novinka, tedy pro mne…

Tank Bob Semple dostal své jméno po novozélandském politikovi, který dostal za úkol ho sestavit. Situace v roce 1940 se pro spojence zdála ponurá, když byli Britové zahnáni do Evropy a hrozila japonská invaze, takže Nový Zéland uzákonil program přepracování traktorů na provozuschopné tanky. S omezenými materiály nebo odbornými znalostmi Semple a jeho tým založili návrh na informacích získaných z americké pohlednice.

Byl to v podstatě ocelový tahač se šesti kulomety trčícími pod různými úhly. Aby se přeřadilo, muselo se úplně zastavit, což, jak si dokážete představit, může být v boji trochu nevýhodné. Jeden ze střelců z osmičlenné posádky si musel lehnout na matraci, aby se vmáčkl do stísněného prostoru, takže byl docela hotový z představy, že tank začne hořet. S pancířem o tloušťce menší, než půl palce nebyla posádka vůbec dobře chráněna. Alespoň tyto tanky byly levné, asi 5 000 dolarů za kus, což v dnešních podmínkách vychází na asi 100 000 dolarů. Pro srovnání, moderní tank Abrams stojí zhruba 6 milionů dolarů.

Nakonec byly postaveny pouze čtyři „Big Boby“ a většinou použity ke zvýšení morálky. Přes všechny konstrukční chyby nebylo za daných okolností vůbec nic, co by se dalo hned vyrábět…

https://www.ranker.com/list/worst-tanks-ww2/michael-muir?ref=browse_list
Zobrazení: 0

Jeden komentář

Komentáře jsou vypnuty.