Rybářský kostel ve statutárním městě Rust

v Burgenlandu je bývalý římskokatolický opevněný kostel a byl zasvěcen svatým Pankratiovi a Svatému Aegidiovi. Bývalý kostel je dnes využíván téměř výhradně pro muzejní a kulturní účely. Nachází se na mírném kopci v jihozápadní části starého města. Budovu obklopuje kostelní dvůr, který býval hřbitovem, a obranná zeď.

Název Fischerkirche se poprvé začal používat v polovině 20. století a lze jej vysledovat až k legendě.

V 50. letech 20. století byly při restaurátorských pracích ve sboru Pankratius a v Marienkapelle odkryty fresky z konce 13. a počátku 16. století.

Malý románský kostel o rozměrech šest krát jedenáct metrů byl postaven na zbytcích římské strážní věže ve 12. století. Severní část západního průčelí, západní část severní zdi a základy apsidy jsou pozůstatky této původní církevní stavby. Ve 2. polovině 13. století byla jako samostatná část jižně od románské apsidy přistavěna Paní kaple s kryptou, kterou darovala uherská královna Marie. Kolem roku 1400 byl kostel rozšířen na východ odstraněním románské apsidy a přistavěním gotického chóru s žebrovou klenbou. Kolem roku 1515 byla odstraněna jižní zeď původního kostela a budova byla rozšířena o Marienkapelle. V roce 1563 byla na severní straně přistavěna sakristie a v roce 1570 byla přistavěna varhanní galerie.

Gotická kostelní věž byla zničena při prvním tureckém obléhání v roce 1529, znovu postavena v roce 1575 a znovu postavena v roce 1719; V roce 1879 se zřítila a již nebyla obnovena.

https://de.wikipedia.org/wiki/Fischerkirche_(Rust)
Zobrazení: 0