Mytí si rukou a velký podvod, či selhání?

Francouzští archeologové kritizují ztrátu 7 000 let starých stojících kamenů na místě, které bylo „zničeno“, aby uvolnilo místo pro kutily

Místní úředníci tvrdí, že lokalita má „nízkou archeologickou hodnotu“.

Artnet News, 9. června 2023

Desítky prehistorických stojících kamenů v Carnacu, městě v Bretani na severozápadě Francie, byly odstraněny, aby uvolnily místo pro maloobchod. Mezi historiky, politiky a kulturními autoritami zuří debata o tom, zda to představuje poškození lokality s archeologickou hodnotou.

„Naleziště bylo zničeno,“ řekl AFP 7. června místní archeolog Christian Obeltz.

Podle Obelitze bylo ztraceno asi 39 menhirů, což je termín pro takové stojící kameny vysoké až 40 palců. Odhaduje se, že jsou staré asi 7 000 let, na základě uhlíkového datování provedeného v roce 2010.

Kancelář místního starosty udělila v srpnu 2022 stavební povolení pro obchod, který má postavit řetězec Mr. Bricolage, který prodává domácí kutily a zboží pro kutily a má tam rozestavěný obchod, podle AFP.

Isabelle Chardonnier, ředitelka regionálního ředitelství pro kulturní záležitosti pro Bretaň, se pokusila „objasnit realitu“ a řekla News ve Francii, že pouze čtyři z 39 kamenů mají potenciálně archeologickou hodnotu. Pokud jde o 39 zničených cenných předmětů, řekla: „skutečnost absolutně taková není“. Úřad uvedl, že některé menhiry byly již dříve přesunuty, což znamená, že nejde o historické uspořádání.

Starosta Olivier Lepick agentuře AFP řekl, že dodržoval zákon a že inspekce nalezly předměty „nízké archeologické hodnoty“. Dotyčný pozemek není chráněným archeologickým nalezištěm, i když je blízko něj.

Obeltz si myslí, že místní úřady neprovedly náležitou péči. „Neproběhly zde žádné archeologické vykopávky, aby se zjistilo, zda kameny byly menhiry nebo ne,“ řekl agentuře AFP.

Francouzský krajně pravicový politik Éric Zemmour ve čtvrtek na Twitteru uvedl, že staré kameny byly „zmasakrovány“.

Carnac v regionu Bretaň je známý velkými poli megalitů, z nichž asi 3 000 stojí ve dvou chráněných oblastech, které se táhnou v délce asi čtyři míle. Přesný účel stojících kamenů není dosud znám. Některé teorie navrhují posvátné nebo pohřební účely.

V každém případě podle krajského ředitelství: „Škoda na lokalitě archeologické hodnoty nebyla zjištěna.“

Skupina pana Bricolage řekla agentuře AFP, že „upřímně lituje této situace“.

Zobrazení: 0