Soudce Green podpořil plány Virginského muzea na roztavení konfederačního pomníku a zamítl žalobu o jeho záchranu

Obrázek si prosím udělejte sami, já si ho udělal. Je nekorektní, ale kontextuální…

Socha Roberta E. Lee v Charlottesville byla v roce 2017 místem smrtícího shromáždění „Unite the Right“.

Soudce ve Virginii povolí muzeu v Charlottesville roztavit nechvalně známou městskou sochu konfederačního generála Roberta E. Lee poté, co zamítl klíčové části soudního sporu o její zachování. Pomník byl v roce 2017 místem shromáždění „Unit the Right“, které mělo za následek četná zranění a smrt protidemonstrantky Heather Heyerové.

Případ byl předložen Trevilian Station Battlefield Foundation, která provozuje bojiště občanské války v Louisa County ve Virginii, a Ratcliffe Foundation, která provozuje muzeum v bývalém domě jiného generála Konfederace, JEB Stuarta, v Russell County ve Virginii.

Obě organizace podaly žalobu krátce poté, co Charlottesville’s Jefferson School African American Heritage Center (JSAAHC) vyhrálo nabídku na roztavení nyní 99 let starého bronzového monumentu a jeho použití jako suroviny pro nové veřejné umělecké dílo. Nadace Trevilian a Ratcliffe předložily své vlastní neúspěšné nabídky na převzetí kontroly nad sochou.

V květnu byla Ratcliffe Foundation odstraněna ze soudního sporu, protože její statut společnosti ve státě vypršel v roce 2015. Poté, minulý týden, soudce obvodního soudu rozhodl, že dvě žaloby v centru případu Trevilian Station Battlefield Foundation byly neplatné, protože organizace předložila svou nabídku na sochu Lee příliš pozdě.

Soudce však nechal nadaci otevřené dveře, aby zažalovala město Charlottesville za údajné porušení Virginského zákona o svobodě informací.

„Soudní proces se vždy cítil jako pokus odvést pozornost od celkového projektu,“ řekla pro Washington Post Andrea Douglas, výkonná ředitelka JSAAHC. „Naším cílem je skutečně zapojit se do rozhovoru o veřejném prostoru – a o tom, jak lze tyto veřejné prostory co nejdemokratičtějším způsobem vytvořit.“

The statue of Confederate general Robert E. Lee being transferred in Charlottesville. Photo: John McDonnell/The Washington Post via Getty Images.

Americký sochař Henry Shrady byl pověřen vytvořením památníku Roberta E. Lee v roce 1917. Projekt převzal italský umělec Leo Lentelli po Shradyho smrti v roce 1922 a dokončil jej v roce 1924.

V roce 2017 pětičlenná městská rada Charlottesville hlasovala 3:2 pro odstranění památníku generála Lee. Rozhodnutí bylo následně napadeno žalobou několika žalobců, včetně potomků dárce sochy, kteří tvrdili, že sundání objektu porušilo státní zákon, který chrání památky veteránů.

V roce 2019 se soudce přiklonil na stranu žalobců a vydal trvalý zákaz odstranění památníku. Toto rozhodnutí bylo zrušeno Nejvyšším soudem ve Virginii v dubnu 2021 a soudní příkaz byl zrušen. Památník Lee byl nakonec stržen 10. července 2021.

Zobrazení: 0