Vincent

Proč si Vincent Van Gogh uřízl ucho? Jednoho chladného nedělního večera dva dny před Vánocemi roku 1888 si holandský postimpresionista, známý svými obrazy jako Hvězdná noc a Kosatce, uprostřed duševního zhroucení usekl žiletkou levý ušní lalůček. Nezastavil se tam. Van Gogh silně krvácel, zabalil ucho do látky a odešel do nevěstince. Dal ušní lalůček jedné z prostitutek, která omdlela, pak odešla domů a zhroutila se do postele. Následující ráno zavolala policii, která našla téměř mrtvého Van Gogha, celého zakrváceného.

To je alespoň populární verze. Okolnosti, kdy si Van Gogh uřízl ucho (nebo ušní lalůček), jsou jednou z velkých záhad dějin umění; existuje několik teorií o tom, co se stalo a proč. Někteří učenci jmenují jeho šílenství, jiní zneužívání návykových látek. Pár lidí si myslí, že to udělal jeho kolega postimpresionista Paul Gauguin…

Poté, co si Van Gogh uřízl ucho, strávil rok v azylu Saint-Paul a zdálo se, že se jeho stav zlepšil. Pak se 29. července 1890 zastřelil a ve věku 37 let zemřel.

Poté, co si Van Gogh uřízl ucho, ho dal farmářově dospívající dceři, která pracovala v nevěstinci. Martin Bailey, který píše pro The Art Newspaper, tvrdí, že Gabrielle Berlatier žila v Mas de Faravelle v Moulès, Provence, Francie, kde ji 8. ledna 1888 pokousal do paže vzteklý pes. Okamžitě byla ošetřena vakcínou proti vzteklině. a její paže byla poleptána. Její život byl zachráněn, ale zůstala jí jizva a zdravotní dluh.

Podle Bernadette Murphyové, autorky knihy Van Gogh’s Ear: The True Story, byla Gabrielle s největší pravděpodobností služkou, nikoli prostitutkou v nevěstinci (za prvé byla příliš mladá na to, aby byla registrována jako prostitutka). Tu noc, kdy dostala Van Goghovo ucho, „vyměňovala povlečení a umývala sklenice“, možná vydělávala peníze, aby pomohla splatit lékařský dluh způsobený útokem psa. Možná také pracovala v Café de la Gare, kam Van Gogh chodil. Dlouho se předpokládalo, že žena, které Van Gogh dal své ucho, byla někdo, koho znal jen zběžně. Murphy věří, že se dvojice pravidelně vídala.

Murphy ve své knize odhalila křestní jméno Gabrielle, ale na žádost její rodiny odmítla zveřejnit její příjmení. Pomocí lékařských záznamů z incidentu se vzteklým psem The Art Paper vystopoval a odhalil celé jméno příjemce historicky nejslavnějšího useknutého ušního boltce v červenci 2016.

https://www.ranker.com/list/why-van-gogh-cut-his-ear-off/nicky-benson?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=%7Bdate%28%27yyyyMMdd%27%29%7D&lctg=
Zobrazení: 0