Pohlednice

V letech 1890 až 1915 bylo v USA a Velké Británii vyrobeno kolem 4 500 pohlednic s tématem ženského volebního práva, což je doba, která se také náhodou shoduje se zlatým věkem sběratelských pohlednic. Na vrcholu své popularity byly pohlednice s tématy pro i proti ženskému volebnímu právu považovány za cennou součást sbírek uchovávaných ve speciálních albech, „bez kterých se neobešel žádný ‚stolek v salonu‘.

Některé z těchto pohlednic byly v podstatě jen historické feministické karikatury, které jste mohli poslat poštou, ale jiné fungovaly jako „proto-memy“ podobné politickým příspěvkům, které jsou dnes běžné na sociálních sítích. Většina těchto karet byla bohužel na špatné straně historie, zobrazující například manžely zbavené volebního práva, nucené starat se o domácí sféru, zatímco jejich hlučné manželky sufražetky bojovaly o hlasy.

Některé z těchto sufražetských pohlednic je těžké rozluštit moderním cítěním, včetně některých bizarně současně vypadajících s kočkami (MOHU HLASOVAT?). I když by se mohlo zdát, že jde o lehkovážnou propagandu volebního práva, ve skutečnosti byly zamýšleny k tomu, aby vyslaly nenápadnou zprávu o způsobilosti hlasujících žen.

„I’m a Suffer Yet“ (Anti-Suffrage, ca. 1890-1920)

"I'm a Suffer Yet" (Anti-Suffrage, ca. 1890-1920)

Photo: Catherine H. Palczewski Postcard Archive / University of Northern Iowa

Toto může být odkaz na britský zákon o kočkách a myších z roku 1913, podle kterého se uvězněné sufražetky na hladovkách mohly vrátit domů, pokud onemocněly, ale jakmile se uzdraví, budou znovu zatčeny. Tato ubohá kočička zastupuje nedávno propuštěnou trpící sufražetku, příliš slabou na to, aby protestovala.

https://www.ranker.com/list/historical-postcards-about-womens-suffrage-and-feminism/kellen-perry?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=%7Bdate%28%27yyyyMMdd%27%29%7D&lctg=#google_vignette
Zobrazení: 0