Franklin a peníze

No, peníze nesmrdí, nakonec ani jejich tisk…

„Aby byla zachována spolehlivost bankovek, musel Franklin zůstat o krok napřed před padělateli,“ uvedl v prohlášení vedoucí výzkumník Khachatur Manukyan. „Pomocí fyzikálních technik jsme byli schopni částečně obnovit něco z toho, co by ten záznam ukázal.“

Franklinovy bankovky byly vytištěny speciálním černým barvivem, vytvořeným z kamenného grafitu, na rozdíl od padělatelů, kteří se uchýlili k použití barviva „kostní čerň“, vyrobené ze spálené kosti ve svých falešných bankovkách. Tam, kde padělané bankovky obsahovaly velké množství vápníku a fosforu, vědci zjistili, že skutečné peníze obsahovaly pouze stopy těchto prvků.

Pravé bankovky byly také vytištěny na papíře integrovaném s barevnými vlákny, která se ukázala jako pigmentované vlnovky a průsvitný materiál, který vědci identifikovali jako muskovit. Zjistilo se, že využití minerálu se postupem času zvýšilo, pravděpodobně proto, že díky němu byly vytištěné poznámky odolnější a obtížněji se replikovaly.

Tyto metody doplňovaly Franklinovo použití „přírodně tištěných“ vzorů – vyvýšené vzory, které byly odlévány z listů – a papírové vodoznaky, aby odradily padělatele.

„Tyto funkce a vynálezy udělaly z předfederální americké papírové měny archetyp pro vývoj papírových peněz pro nadcházející staletí,“ napsali vědci ve svém článku publikovaném v Proceedings of the National Academy of Sciences.

Franklinův portrét, vytvořený francouzským malířem Josephem Duplessisem, by počínaje rokem 1914 zdobil 100 dolarovou bankovku Spojených států, stále největší nominální hodnotu v oběhu. Franklin, byly zavedeny jako součást moderních opatření proti padělání

Zobrazení: 0