Kohl

Nikdy mne nezajímal Egypt, starý ani ten nový,  v tomto případě jsem zpozorněl. A co jsem se od internetu dozvěděl???

Kohl (arabsky: كُحْل, do romanizace: kuḥl), kajal nebo kajol je starodávná oční kosmetika, tradičně vyráběná mletím stibnitu (Sb2S3) pro použití podobné dřevěnému uhlí v řasence. Je široce používán na Středním východě, na Kavkaze a v severní Africe, jižní Asii, západní Africe a v Africkém rohu jako oční linky ke konturování a/nebo ztmavení očních víček a jako řasenka na řasy. Nosí ho převážně ženy, ale i někteří muži a děti. Obsah kohl a různé způsoby jeho přípravy se liší podle tradice a země. Několik studií zpochybnilo bezpečnost kohl kvůli nebezpečí otravy olovem.

Arabský název كحل kuḥl tvořil arabský kořen k-ḥ-l, „uplatňovat kohl“. Transliterační varianty arabské nářeční výslovnosti zahrnují kohl nebo kuhl. Arabské slovo je příbuzným syrsko-aramejskému slovu כוחלא/activatedsamsamy. Obě slova odvozená z akkadštiny-guẖlu(m), což znamená stínit.

Anglické slovo alkohol je výpůjčkou arabského slova (prostřednictvím střední latiny a francouzštiny; původně ve smyslu „prášek antimonu“, moderní význam je z 18. století).

Perské slovo pro kohl je سرمه sormeh, z ázerbájdžánského sürmə „přitahovat“, což vedlo k bengálštině a urdštině surma (সুর্মা, سرمہ V některých jihoasijských jazycích se používá výraz kājal nebo kajol.

Řecké a latinské výrazy pro antimon, stibium, στίβι, στίμμι byly vypůjčeny z egyptského názvu sdm.

Kohl se vyráběl rozemletím malachitu, jasně zeleného minerálu, olova a oleje nebo tuku v hmoždíři a tloučku. Tato směs se uchovávala v ozdobných nádobách…

https://www.dotyk.cz/magazin/ocni-linky-stary-egypt/
https://en.wikipedia.org/wiki/Kohl_(cosmetics)

Starověká kosmetická tuba Kohl ze západního Íránu, datovaná 800–500 př.nl

Zobrazení: 0