Vzpřímení a opětovné vyzvednutí převržené bitevní lodi Oklahoma

19. května 2021

Vyrovnání a opětovné vyzvednutí převržené bitevní lodi Oklahoma na hladinu bylo největší a nejobtížnější záchrannou prací v Pearl Harboru. Protože se vážně neuvažovalo o navrácení této staré a velmi těžce poškozené válečné lodi do aktivní služby, hlavní část projektu začala až v polovině roku 1942, poté, co byly dokončeny bezprostřednější důležité záchranné práce. Jeho účelem bylo hlavně uvolnit důležité kotviště pro další použití a teprve sekundárně získat zpět některé oklahomské zbraně a vybavení.

Prvním úkolem bylo postavit Oklahomu do vzpřímené polohy. Během druhé poloviny roku 1942 a začátkem roku 1943 byl na trup lodi instalován rozsáhlý systém vzpěrných rámů (neboli „ohybů“) a kotev lan, na nedalekém Fordově ostrově bylo pevně namontováno 21 velkých navijáků a mezi nimi byly upevněny kabely. loď a břeh. Pro odlehčení lodi byl odstraněn palivový olej, munice a některé stroje. Potápěči pracovali v ní a kolem ní, aby byl trup co nejvíce vzduchotěsný. Korálová výplň byla umístěna podél její přídě, aby bylo zajištěno, že se loď bude kutálet a neklouznout, když začne tahání. Skutečná operace vzpřímení začala 8. března a pokračovala až do poloviny června, přičemž podle potřeby probíhala přestavba kabelů, když se loď převrátila.

Aby bylo zajištěno, že loď zůstala vzpřímená, byly kabely ponechány na místě během fáze opětovného plovoucí operace. Levá strana Oklahomy byla z velké části roztrhána japonskými torpédy a bylo nutné nainstalovat řadu záplat. To vyžadovalo mnoho práce potápěčů a dalšího pracovního personálu, stejně jako úsilí o odstranění trosek, uzavření vnitřních a vnějších zařízení, odstranění zásob a těl zabitých 7. prosince 1941. Loď vyplula na hladinu počátkem listopadu 1943 a byla v suchém doku. koncem prosince, po dalších téměř dvou měsících práce.

V rukou Navy Yardu bylo nejzávažnější strukturální poškození Oklahomy dostatečně opraveno, aby byla vodotěsná. Zbraně, některé stroje a zbývající munice a zásoby byly odstraněny. Po několika měsících v Drydocku číslo dvě byla loď znovu spuštěna a zakotvena jinde v Pearl Harboru. V roce 1946 byla prodána firmě na šrotování, ale v květnu 1947 se potopila v bouři, když byla pod vlekem z Havaje na západní pobřeží USA.

Zobrazení: 0