Všichni mi lhali…Rusové ti mi lhali nejvíce, jak je jejich zvykem

Když se v roce 2000 potopila ruská ponorka Kursk, byl to splněný sen konspiračních teoretiků. Okamžitě se z oficiálních zdrojů začaly hrnout protichůdné příběhy, od americké ponorky narážející na Kursk až po potenciální rusko-čínské spiknutí s prodejem torpéd. Katastrofa ruské ponorky Kursk upoutala pozornost milionů lidí a rodiny členů posádky se snažily zjistit, co se skutečně stalo s jejich blízkými. Jako by život na ponorce nebyl dost děsivý, představte si, že jste na palubě, když vás výbuchy vynesly na mořské dno.

Některé z konspiračních teorií, které se rozvinuly, jsou ve skutečnosti docela věrohodné, zatímco jiné vyžadují takovou míru skepse, že by se i Descartes červenal. Trvalo roky, než byl osud Kurska plně pochopen, a dokonce i nyní kolem něj stále panuje určitá kontroverze. Co se tedy doopravdy stalo s Kurskem?

Když se norským potápěčům 21. srpna podařilo otevřít přechodové komory Kursku, nenašli přeživší, ve které doufali. Místo toho zjistili, že kabina byla zaplavena, a dospěli k závěru, že všech 118 členů posádky bylo mrtvých. Když našli tělo poručíka kapitána Dmitrije Kolesnikova, všimli si v jeho kapse lístku. To bylo napsáno několik hodin po explozích a bylo zde, že přežilo 23 mužů. Posádky záchranářů pro ně bohužel nedorazily včas.

Výbuch, který nakonec zničil Kursk, byl OBROVSKÝ. Alespoň to odhalují seismické údaje o události. Nejprve došlo k malé explozi, kterou zaregistrovaly seismografy. Pak, o 135 sekund později, došlo k druhé explozi 250krát větší než ta první. Druhý výbuch zaregistroval celou cestu na druhé straně polárního kruhu na Aljašce.

Následuje fikce…

Dokumentární film Kursk: Ponorka v rozbouřených vodách naznačil, že nehodu způsobila kombinace několika teorií. V této verzi Kursk torpédo Squall nejen testoval, ale také předváděl Číňanům, kterým ho Rusové zamýšleli prodat. To očividně rozrušilo USA, které do oblasti vyslaly své vlastní ponorky, aby je pozorovaly.

Ponorky USS Toledo a Memphis sledovaly Kursk, když se Toledo náhodně srazilo s Kurskem (srážka, kterou seismografy nezaznamenaly). Toledo couvlo a poté, ze strachu z odvety torpéda Squall, Memphis zahájil palbu na Kursk. Torpédo z Memphisu vstoupilo do torpédového prostoru Kursku, což znamenalo první zaznamenanou explozi. Následně vzniklý požár odpálil výbušniny v torpédovém prostoru, včetně vysoce výbušných Squalls. Jednalo se o druhý registrovaný výbuch, který potopil Kursk…nebo vše bylo jinak?

https://www.ranker.com/list/russian-submarine-kursk-disaster/christopher-myers?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=%7Bdate%28%27yyyyMMdd%27%29%7D&lctg=
Zobrazení: 0