John Florea

John Florea (narozen v Alliance, Ohio 28. května 1916; zemřel v Las Vegas 25. srpna 2000) byl americký televizní režisér a fotograf.

Florea začínal jako fotograf pro San Francisco Examiner, poté byl v roce 1941 přijat do týmu LIFE, žila v Hollywoodu a specializoval se na portréty celebritních hereček, jako je Marilyn Monroe a Jane Russell.

Po bombardování Pearl Harbor, které vedlo k zapojení USA do druhé světové války, se připojil k prvním americkým válečným korespondentům pro válku v Tichomoří, kde kryl námořní pěchotu a námořnictvo, zejména během bitvy u Tarawy v prosinci 1943 a od roku 1944 do r. konce války sledoval americkou armádu ve francouzských a belgických kampaních, dokumentoval bombardování německých měst a osvobozování vězňů nacistického koncentračního tábora Nordhausen. Jeho snímek vychrtlého amerického válečného zajatce byl vystaven po celých Spojených státech a jeho fotografii „Read My Vote“, vyrobenou v Japonsku v roce 1947, zařadil Edward Steichen na svou světovou cestu na výstavu The Family of Man.

Po válce se Florea vrátil do Hollywoodu, aby pokračoval ve fotografování celebrit a v roce 1949 opustil LIFE. Portréty filmových hvězd, které vytvořil barevně v 50. letech, byly součástí výstavy „Masters of Starlight: Photographers in Hollywood“ v roce 1988 v LACMA, Los Angeles. Později se stal producentem, režisérem a scénáristou více než 130 televizních pořadů od poloviny 60. do poloviny 80. let 20. století, známý pro svou režii epizod Sea Hunt, The Virginian CHiP a paranormálního thrilleru Neviditelný škrtič.

Narodil se rumunským přistěhovalcům. Ženatý s Evelyn Barnes Od roku 1939 do roku 1954. Děti Gwendolyn Florea, Melanie Florea, Johnny Florea. Vnoučata, Sean Florea, Shelly Brown. Pravnoučata: Aundrea Brown, Alayna Brown, Dylan Brown. Od roku 1955 do roku 1958 byl ženatý s herečkou Marjie Millar.[8] Měl také turbulentní třetí manželství (1968-1971) se Shirley Damery, která ho údajně bodla do zad malým nožem po slyšení o alimentech v roce 1975. Florea ji žalovala o 1,25 milionu dolarů a ona zase o stejnou částku žalovala ho, obvinila ho, že rozeslal jejím blízkým přátelům a známým ze showbyznysu kopii jejího záznam ze zatčení v 1955, kdy byla zatčena, pro prostituci, s úmyslem ponížit ji. V době své smrti byl naposledy ženatý s Ruth Johnsonovou.

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Florea
Zobrazení: 0