Proč?

Protože, chce se říci. Asi to tak v minulosti bylo normální. Tak proč se tolik divíme? Nejsme na to jaxi zvyklí.

Praxe drancování pokladů z dobytých území a ničení toho, co zbylo, není nic nového. V průběhu historie se komunity, náboženské skupiny a celé kultury staly obětí barbarské destrukce, většinou ve jménu primitivní nesnášenlivosti k mnoha ideologiím – rase, etnické příslušnosti, náboženství atd. Milovníci kultury sice mohou naříkat nad ztrátou, ale nic se neděje. zvláště radikální o umění zničeném špatnými lidmi ve jménu věci.

V 10. letech 20. století vedl Blízký východ ve ztrátě umění a artefaktů, většinou starověkých; počet historických míst ztracených kvůli ISIS se každým rokem zvyšuje. Kolektivní mocenské vakuum, které přišlo v důsledku arabského jara, umožnilo, aby se části země dostaly pod kontrolu ISIS. Bojovníci ISIS pocházejí z celého světa, včetně Spojených států. Pro účely tohoto článku bude skupina označována jako „Daesh“, je to jiný název.

Izolovaná interpretace náboženství Daeš podněcuje pobuřující agendu, která má násilně zbavit svět neislámských symbolů víry. Zdá se, že organizace má v úmyslu nechat historii vymazat demagogy. Tento seznam se záměrně zaměřuje na historická místa a krásné artefakty zničené těmito jedinci namísto dodatečných ztrát na životech, které doprovázejí takový extrémní obrazoborectví.

V létě 2012 bylo Mali svědkem tlaku Hnutí za jednotu a džihád v západní Africe (MOJWA), aby získalo větší kontrolu v západní Africe. MOJWA, pocházející z odnože Al-Káidy, převzala kontrolu nad třemi největšími městy v Mali s pomocí Ansar Dine, další skupiny podporované Al-Káidou. Nově získané území zahrnovalo Timbuktu, místně známé také jako „město 333 svatých“, kde se nacházelo několik staletí staré svatyně a mauzolea muslimských svatých mužů.

Protože mauzolea v Timbuktu obývali především súfijské muslimy, fanatici inspirovaní Al-Káidou demontovali památky UNESCO. Jak francouzsko-malijské síly postupovaly v roce 2013 na pevnost na letišti Timbuktu, bojovníci před ústupem zapálili tisíce starověkých rukopisů.

https://www.ranker.com/list/historical-artifacts-wiped-out-by-terrorists/jim-jacobi?ref=browse_list&l=1
Zobrazení: 0