Iljin

Jak si možná někteří všimli, čtu knížku pana Snydera o novém Rusku a jeho vztahu k sobě samému i okolí. Zaujala mne osoba Ivana Ilina. Zjevně nejen mne…tak jsem se na něho musel podívat, nikdy jsem o něm neslyšel, jeho učení snad vysvětluje vše, co se děju v souvislosti s Ukrajinou.

Ivan Alexandrovič Iljin (rusky Ива́н Алекса́ндрович Ильи́н; 28. března jul. / 9. dubna 1883 greg. v Moskvě – 21. prosince 1954 v Zollikonu) byl ruský filosof, náboženský myslitel a publicista.

Narodil se v aristokratické rodině rurikovského původu, jeho kmotrem byl car Alexandr III. Alexandrovič. V letech 1901 až 1906 vystudoval právo na Moskevské státní univerzitě a pod vlivem profesora Pavla Ivanoviče Novgorodceva se začal zajímat o filosofii. Svou doktorskou práci věnoval německé filosofii 19. století a roku 1911 vyjel na roční pobyt do západní Evropy, aby na ní pracoval. Soustředil se zejména na Hegelovu filosofii státu a práva.

Když SSSR v roce 1945 vyhrál válku a rozšířil své impérium na západ, Iljin začal psát pro budoucí generace Rusů. Své dílo označoval za malou lucernu v hluboké tmě. Na začátku 21. století bylo jeho dílo využito k podpoře autoritářské ideologie ruského prezidenta Vladimira Putina.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ivan_Iljin
Zobrazení: 0