Nápad

Jednou v hospodě. A pak, že tam nevznikají dobré nápady…

Uvedení milovníci piva se scházeli každé pondělí v hostinci Jana Gebauera v pražské ulici Na Perštýně. Svoji stolní společnost dokonce pojmenovali – říkali si francouzsky Jour fix. V roce 1886 je správce zoologické sbírky Národního muzea profesor Antonín Frič seznámil s unikátní příležitostí – přátelé z Norska mu nabídli ke koupi kostru plejtváka, jehož vyplavilo moře v listopadu 1885 na ostrově Lyngøy.

Členové vlastenecky orientované společnosti byli představou, že právě oni zakoupí kostru obřího plejtváka pro novou budovu Národního muzea, nadšeni. Ihned mezi sebou začali vybírat potřebné peníze a na jaře roku 1887 už putovala velrybí kostra lodí z norského Bergenu do Hamburku a odtud vlakem do Prahy.

Členové stolní společnosti se poté (a stalo se tak znovu v hostinci Jana Gebauera) rozhodli, že než bude nová budova Národního muzea dokončena, vystaví kostru v domě U Halánků na Betlémském náměstí. Ten patřil jednomu z nich – podnikateli, národopisci a mecenáši Vojtěchu Náprstkovi. Zde zůstala velrybí kostra až do jara 1892, kdy se definitivně přestěhovala do budovy Národního muzea.

https://www.forum24.cz/tu-velrybu-koupime-pravili-vlastenci-a-napili-se-piva-kde-se-vzal-nejznamejsi-exponat-narodniho-muzea
Zobrazení: 1