Tycho Brahe

Kdo byl Tycho Brahe? I když jste třeba jeho příznačné jméno neslyšeli, jeho práci znáte. Dánský vědec, jeden z nejvlivnějších astronomů historie, žil a pracoval v polovině 16. století. Mezi jeho příspěvky v této oblasti patřil objev supernov a práce na vlastnostech komet. Ale zatímco Braheova práce v astronomii je uznávána, tento muž nemá dostatek uznání za svůj neuvěřitelný – a často směšný – životopis.

Některým faktům o Tycho Brahe je těžké uvěřit. Vedl život, který, kdyby ho žila fiktivní postava, by byl považován za „příliš nerealistický“. Brahe, který dokázal, že pravda je často podivnější než fikce, kráčel bizarní cestou od narození až do své tragické smrti – která shodou okolností mohla inspirovat slavné literární dílo. Tycho Brahe měl na vědecký svět definitivní dopad, ale vzhledem k bezpočtu bláznivých detailů, které ho obklopovaly, je s podivem, že se o něm nehovoří častěji.

V roce 1566 se Brahe dostal do vášnivé matematické debaty s kolegou. Oba se shodli, že jediný způsob, jak urovnat jejich neshody, je souboj – který Brahe prohrál, když mu jeho protivník sundal kus nosu. Astronom na něm po zbytek života nosil kovový kryt.

Po ztrátě části nosu v souboji si bohatý Brahe objednal řadu ozdobných falešných nosů, včetně některých pro zvláštní příležitosti. Většinu času nosil měděný nos, ale kdykoli si to situace vyžádala, vyměnil se za zlatý nebo stříbrný.

https://www.ranker.com/list/facts-about-tycho-brahe/stephanroget?ref=browse_list&l=1
Zobrazení: 0