Saigon

Tak jsme říkali na vojenské katedře jednomu plukasovi, byl zmatečný.

29. dubna 1975 vypukl v ulicích Saigonu – hlavního města Jižního Vietnamu – chaos, když americká ambasáda naposledy zavřela své brány, což signalizovalo vietnamskému lidu, že americká účast ve vietnamské válce se konečně chýlí ke konci. Oficiální ukončení americké okupace Vietnamu však také znamenalo rychlou evakuaci amerického vojenského a civilního personálu z velvyslanectví, a když Saigon ovládala Vietnamská lidová armáda (armáda spojená se severovietnamskými mocnostmi), jediné východisko bylo nahoru. . Abyste se však dostali ven, museli jste porazit spoustu dalších, kteří zoufale usilovali o útěk, a jak ukazuje jedna fotografie muže, který z helikoptéry praštil jiného, násilná mela znamenala přežití nejschopnějších.

Vzhledem k tomu, že nedaleké letiště bylo téměř zničeno, musely sem po desítkách přivážet americké vojenské vrtulníky, aby bylo možné evakuovat co nejvíce lidí z USA a Jižního Vietnamu, než bude příliš pozdě. To vyvolalo ještě větší paniku, když lidé vtrhli do ulic a na střechy kolem velvyslanectví a sledovali, jak z oblasti prchají helikoptéry – už se nikdy nevrátí.

Do konce téměř 19hodinové evakuace bylo celkem 81 vrtulníků použito k evakuaci nejméně 1373 Američanů a 5595 Vietnamců z města Saigon. To však stále ponechalo tisíce dalších jihovietnamských občanů v rukou Severovietnamské lidové armády, která město náhle předstihla. Nemaje žádné jiné možnosti, ohromujících 65 000 dalších jihovietnamských lidí uprchlo z města na vlastní pěst „v rybářských člunech a člunech, podomácku vyrobených vorech a sampanech“, to vše v naději, že se dostanou k americkým válečným lodím, které čekaly u pobřeží.

Evakuace byla násilná a náhlá a příliš mnoho lidí se stalo obětí okolností a tragédie, které město zachvátily.

https://www.ranker.com/list/saigon-face-punch/kellie-kreiss?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=20231113&lctg=63d42c3fed89aa06f50c2342&user_email=e7ef49fc2942929fc1cc3ae3033a12a5
Zobrazení: 0