Dvojitá kartušová krabička na parfémy Tutanchamona

Tato dvojitá krabička faraona Tutanchamona na parfém ve tvaru kartuše je zlacená a vykládaná barevnou skleněnou pastou. Po stranách krabice je reliéf Heha, boha věčnosti, který drží nad hlavou a kolem hlavy kartuše krále.

Každá strana je složena ze dvou dovnitř směřujících kartuší obsahujících postavu krále dřepícího na znamení Heb neboli festivalu. Čtyři obrazy krále se mírně liší a byly interpretovány tak, že ho zobrazují v různých fázích jeho života.

Víko je zdobeno slunečním kotoučem a dvojitými chocholy; základna je pokovena stříbrem a zdobena vlysem Ankh neboli znamení života.

Přední strana: Král jako mladý Hor v podřepu na znamení hb se slunečním kotoučem nad hlavou. Reliéfní na zlatě a vykládané lapis modrým sklem, tyrkysově modrým sklem, jaspisovým červeným sklem, lapisem lazuli a karneolem.

Záda: Mladý král představoval v podobném postoji jako vepředu, ale jako král a nalevo s černým obličejem napravo obličej světlé tělové barvy. Použitý materiál stejný jako přední.

Double Cartouche Perfume Box of TutankhamunDvojitá kartušová krabička na parfémy Tutanchamona

Ve starověkém Egyptě byla kartuše výrazného oválného tvaru s vodorovnou linkou na jednom konci, která se používala k uzavření jmen králů a dalších významných osobností. Sloužil jako královská jmenovka nebo ochranný amulet, symbolizující věčnou a božskou povahu osoby, jejíž jméno bylo na ní vepsáno.

Poklady objevené v Tutanchamonově hrobce byly primárně zaměřeny na pohřební a osobní předměty, jako jsou šperky, nábytek a obřadní předměty.

Hrobka Tutanchamona obsahovala širokou škálu předmětů, včetně kosmetických nádob a nádob, které mohly být použity pro skladování parfémů nebo olejů. Tyto nádoby byly často vyrobeny z drahých materiálů, jako je alabastr, zlato nebo fajáns.

https://egypt-museum.com/double-cartouche-perfume-box-of-tutankhamun/
Zobrazení: 0